Cikkek

Plus Ultra!

„A sors csak újból és újból fordul, fel sem tűnik, de letérsz az útról. Csakis az embert, ki bármibe belevág, várja egy fényes új kor. Remegsz már, hogy a múltba révedsz, a biztos útról lásd hová tévedsz. Minek a holnap, ha ma kell, hogy élj!”

Plus Ultra!

A Hősakadémia mondanivalója és szellemisége már az első rész megtekintése alatt átjött, és ahogy kedvenc sorozataim esetében, indulhatott is a darálás.

Eredeti címén a Boku no Hero Academia, egy ékes példája a shounen manga műfajnak. Az ilyen sztorik alapeleme a humor, a küzdelmek és a folyamatos verseny önmagunkkal, és persze egymás ellen, hogy a lehető legjobbak legyünk. A Boku no Hero Academia pontosan ezt a témát dolgozza fel, avagy hogyan válhat egy átlagos kissrácból a világ egyik legnagyobb hőse. Már a körítés is eléggé figyelemfelkeltő: a sorozat világában az emberiség 80%-a valamilyen szuperképességgel rendelkezik. Nem az a furcsa és szokatlan, ha valaki szárnyakkal a hátán repked, vagy villámok és energia gömbök cikáznak az ujjai között. Hanem az, aki még az átlagosnál is átlagosabb. Emberibb és hétköznapibb az átlagnál is.

Ebben a helyzetben ismerkedünk meg a fiatal Izuku Midoriya-val, aki abba a bizonyos 20%-ba tartozik, akik semmilyen erővel nem rendelkeznek. Emiatt sokszor kigúnyolják, zaklatják az iskolában és barátai sincsenek. Mondanom sem kell hogy Midoriya legnagyobb álma, hogy egy nap belőle is szuperhős lesz azonban már a történet elején kiderül, hogy erre semmi esélye sincs.
Midoriya, gúnynevén Deku, épp ezért megszállottan rajong a szuperhősökért, szinte mindent tud róluk amit tudni lehet, már-már fanatikus szinten. Legnagyobb példaképe a hősök közül is toronymagasan, a szuperhős ranglétra csúcsán álló All Might, aki már majdnem egy Supermen szintű hérosz. All Might nemcsak azért különös mert a legerősebb a szuperhősök közül, hanem mert rettenthetetlen mosollyal az arcán ment életeket.

"Akármennyire is rettegsz, mosolyogj, hogy kimutasd: nincs semmi baj! Hiszen ebben a világban azok a legerősebbek, akik képesek mosolyogni."

Egy nap Midoriya-t megtámadja egy gonosztevő, és az éppen arra tévedő All Might menti meg. Később, amint a szörnyeteg elszabadul és több ember életét sodorja veszélybe, Midoriya a saját életét kockáztatva lép közbe hogy segítsen. All Might felismeri az fiúban rejlő potenciált és saját fiatalkori énjét, így elhatározza hogy a szárnyai alá veszi őt.
Amint az hamarosan kiderül: All Might napjai meg vannak számlálva egy korábban elszenvedett sérülés miatt, ennek következtében képességeit és mesébe illő izmos küllemét csak ideig-óráig tudja fenntartani. Mivel All Might ereje és ideje csökken, egészségi állapota egyre romlik, már egyre nehezebben tudja fenntartani a legyőzhetetlen hős és béke szimbólumát, ezért elhatározza, hogy egy intenzív és kemény 10 hónapos fizikai tréning után átruházza erejét, a “One For All”-t (Egy Mindenkiért) Midoriya-ra.

Midoriya, felruházva ezzel az isteni hatalommal beiratkozik a legelitebb szuperhős képző iskolába, hogy a legnagyobb szuperhős lehessen belőle. Azonban amint az hamarosan kiderül, Midoriya teste annyira gyenge, hogy nem képes használni és irányítani a “One For All”-t anélkül, hogy ne szenvedne el súlyos testi sérüléseket iszonyú fájdalmak közepette, ami miatt eleve hátrányból indul a többiekhez képest.
Az iskolában meg kell birkóznia számos, olykor lehetetlennek tűnő feladattal és helyzettel, életveszélyes kalandokkal és megpróbáltatásokkal. Ezek a tesztek sokszor eléggé kegyetlenek, de egyben nagyon ötletesek is, főleg amikor a diákoknak meg kell küzdeniük All Might-tal gyakorlásképpen, aki ugyancsak tanít az iskolában.

Mialatt Midoriya lassan kezdi megérteni, és megtanulja irányítani újonnan szerzett képességét, szembe kell néznie nemcsak az iskolán belüli kihívásokkal, hanem a diákok életére törő, újult erőre kapó gonosz erők és szuperképességek támadásaival is. Hamarosan kiderül hogy a gonosztevők fő célja többek között az iskola befolyásának és a szuperhősökbe vetett hit aláásása és elpusztítása – All Mighttal együtt.
Mivel All Might egyre nehezebben tudja fenntartani a békét és rettenthetetlen mosolyát, Midoriya-nak vészesen fogy az ideje hogy átvegye All Might helyét és pozícióját, miközben kétségbeesetten próbál megfelelni a tanárok, és az iskola magas elvárásainak.

Midoriya osztályából rengeteg érdekes karaktert, személyiségeket, és személyes tragédiákat ismerhetünk meg, ami miatt ezúton is le a kalappal az írók előtt. A tanárok közül a kedvencemet, Radírfejet az eltörlő hőst emelném ki. A manus olyan, mint egy végletekig elgyötört Batman és Piton professzor keveréke, és hanyag nemtörődömsége mögött egy igazi mestertaktikus manipulátor rejtőzik. Imádom!
A harcok nincsenek túlzottan elnyújtva. Nem jellemző rá a Dragon Ballban megszokott harcrendszer, amikor két hónapig csak egymás arcába üvöltenek az ellenfelek és erőlködnek, mint egy szorulásos medve a bokorban. A csaták itt látványosak és mozgalmasak. További pozitívum a Boku no Hero Academia zenéje, ami remekül kiegészíti és az érzelmek teljes skáláját adja hozzá a történethez. Az első éved magyar főcímdala telitalálat.

A My Hero Academiánál persze klisésebb anime rajzfilm keresve sem létezik. Ott a főhős, akinek nincs szuper ereje, aztán mégis lesz. A tanár, akire még bőven ráfér a tanulás, hogyan legyen tanár. Az iskolarendszer a vizsgákkal, egymásnak uszított harcokkal, az egységes rossz megjelenése, és mindezeken túl az a fajta szuperhős jelenség, amely napjainkban a képregényfilmek korában, a csapból is folyik. Annyi eltéréssel, hogy a hősök itt szakmaként űzik a tevékenységüket, hősügynökségek menedzselése mellett, amihez talán legjobban a The Boys képregények és sorozat hőseinek globalizált kapitalista működését tudnám példaként felhozni.

De mégis mi a titka a Boku no Hero Academiának? Mi az ami miatt rákapsz a Hősakadémiára? Ha egy szóval kéne megfogalmaznom, a lélek. Hiába volt ugyanaz a felállás, mint megannyi animében, hiába forgattam a szemem, hogy ez is ugyanaz, ezt is láttam már, mégsem tudtam legyinteni és azt mondani, hogy nem érdekel, mert azonnal éreztem a karakterekből és a történeteikből sugárzó masszív érzelmeket. Azonnal volt kivel azonosulni.

Marvel képregény rajongóként akaratlanul is az X-Men jut eszembe a sorozatról. Vannak áthallások a két mű között. Hős iskola, kiskorban előbukkanó képességek stb. Ám a japán világszemlélet ad neki nem kevés csavart. Ilyen például, hogy a hősöket elismeri és finanszírozza az állam. Egy hősökből álló társadalomról beszélünk, ahol szinte nem is éri meg gonosztevőnek lenni, mert egy gonosztevőre öt hős jut minimum. Kivéve akkor, ha a gonoszok ennek a társadalomnak a megbuktatásán dolgoznak. Hamis bálványokról, jogtalanul kapott és használt címekről beszélnek ezek a rosszfiúk, ám egy hőst minden gonosztevő elismer, aki pedig nem más, mint All Might. Ez a kettősség és annak szimbolikája pedig engem nagyon megfogott, hogy valójában mi rejtőzik a hős ruha alatt, képletesen és igazából is. Ez pedig a harmadik évad legnagyobb csatájában mutatkozik meg, amikor egyszerre láthatjuk mindkét formáját, mikor az utolsó erejével, a lesoványodott formájában is képes harcolni, mert visszaemlékszik rá, honnan is jött, hol kezdte, mi volt a célja és hogy most mi is az. Fény legyen a gonoszságtól fullasztó éjszakában. Ezek a célok pedig mind útmutatással szolgálhatnak számunka is egyszerű nézőknek, mert látjuk magunk előtt ezt az embert, aki ezer sebből vérzik, s mégis ökölbe szorítja a kezét és bevisz még egy ütést.

Én Ben voltam. Köszönöm, hogy velem tartottatok, és adjatok egy esélyt ennek a remek mangának, vagy a belőle készült animénak. Ha pedig ennél is többre vágytok, próbáljátok ki a My hero academia alapján készült, nemrég kiadott mobiljátékot, a Strongest hero-t. De mindezek előtt vegyétek szemügyre a galériát, amelybe, mint mindig, most is sok érdekességet gyűjtöttem nektek.

2021-06-07