Cikkek

Go, go Power Rangers

Öt fiatal, egy közös cél. Legyőzni a mindent elpusztítani vágyó gonoszt. A 90-es évek elejének ifjúsági sorozatai egytől-egyig erre a koncepcióra épültek, de közülük is kitűnik egy széria, amely a változó idők viszontagságait túlélve immár lassan harminc éve szórakoztat töretlenül.

Go, go Power Rangers

A Power Rangers, amely magyarul Atomcsapat néven hasított a hazai ZS kategória alatti televíziós csatornák műsorsávját, mindig is amolyan bűnös élvezetnek számított. Jómagam egész életemet a kockulásnak szenteltem, és áhítattal tudtam nézni a legolcsóbb megoldásokkal teletűzdelt sci-fi és fantasy sorozatokat és filmeket is. A Power Rangersről számomra már első pillanatban sütött a speciális effektek elavultsága és megmosolyogtató mivolta. Oké tudom én, hogy ekkor még messze nem tartott ott a technológia, hogy a cgi szereplőt ne tudjuk megkülönböztetni a húsvér embertől. A Power Rangers elnagyolt gesztikulálós-hadonászós dialógusai, a Charlie angyalait meghazudtoló szuperhős beállásai, és a gyerekszemmel is kiszúrható óriásrobot jelmezbe bújtatott színészei mégis valami egészen varázslatos hatást keltettek. A sorozat annyira gagyi volt ilyen téren, hogy nem lehetett nem szeretni.

De mi is volt az oka annak, hogy a 90-es évek közepén a látvány ennyire kőkorszakinak tűnt? A válasz egyszerű. A Power Rangers ugyanis nem saját effektusokat használt, hanem egy két évtizeddel korábban csatasorba állított japán sorozat, a Super Sentai képsorait vette át majdnem teljes egészében, de erre hamarosan kitérek. Nézzük először miről is szól maga a széria. Öt különleges tinédzser kalandjainak folytatásos története, akik arra esküdtek fel, hogy bármi áron megakadályozzák az intergalaktikus boszorkányt, Ritát világuralomra törő terveiben.

Mindegyik akciódús epizódban az 5 szuperhős félelmetes kalandok sorozatán keresztül küzd Rita és az ő hatalmas, gonosz seregei ellen, mindig egy lépéssel a biztos végzet előtt. A Power Ranger-ek egy másik interdimenzionális lénytől, Zordontól, Rita ősellenségétől kapott nem e világi technológiát használva lendülnek akcióba. Az ősi dinoszauruszuk szellemétől kapott erő képessé teszi őket arra szuperhősökké alakuljanak, morfizálódjanak. Átalakulásuk után ezek a fiatal titánok irtózatos erő birtokába jutnak. Csatáikban lenyűgöző fegyverarzenál és dinoszaurusz alapú mecha gépezetek segítik őket.

A sorozat amerikai meghonosításában hatalmas szerepe volt, minden idők egy legnagyobb képregényes látnokának, Stan Lee-nek, aki már a hetvenes évek elejétől azért küzdött, hogy a szuperhős történetekben gazdag japán kultúrát megismertesse az amerikai fiatalokkal. Ő hozta tető alá a japán Toee Company és a Marvel Comics közti megállapodást, amely révén lehetővé vált, hogy a két cég alkotói ötleteket, látványterveket és történeteket tudjanak cserélgetni és megosztani egymással. Ennek keretében került sor a japán Pókember sorozat létrehozására, amely lefektette a Super Sentai alapjait. Pókember japán változatában ugyanis a főhős egy földönkívüli nagyhatalmú lénytől kapja az erejét, mindemellett pedig fegyvereket, járműveket és egy hatalmas harci robotot is. A sorozat rengeteg ötletet adott a tinicsapat önálló kalandjához, és a Super Sentai adásba került. Ami azonban az egyik irányba működött, a másikba sajnos nem. A japánok kapva kaptak Stan Lee és csapata ötletein, de Stan sajnos egyetlen javaslatát sem tudta átverekedni az amerikai médián. A Marvel Productions és Lee nagy reményeket fűzött egy japán adaptáció, a Sun Vulcan amerikai terjesztéséhez, de miután az HBO elutasította őket, a többi csatorna és stúdió is lerázta az alkotókat a közös munka pedig megszakadt.

Sok-sok évvel később, a 80-as évek derekán, az izraeli-amerikai producer és forgatókönyv író, Haim Saban üzleti útra ment Japánba. A munkától és az időeltolódástól megfáradva unottan kapcsolgatni kezdte szállodai szobájában a TV készüléket, és ezen zongorázás közben talált rá a Super Sentai sorozatra, amely akkorra már japánban igazi kultusz volt és számos melléksorozattal tarkították. Sabant elvarázsolta a történet egyszerű de mégis nagyszerű mivolta, a spandexbe bújtatott ifjú hősök és gigászi robotok harca a szörnyekkel, ezért 1985-ben az egyik ilyen spin-off sorozat, a Choudenshi Bioman amerikai adaptációjával, a Bio-Mannel kezdett házalni a csatornaknál, és annyira biztos volt a tervében, hogy a pilot epizód leforgatását a saját zsebéből fizette. Az amerikai televíziós csatornák azonban mind visszadobták az ötletét. Saban azonban nem adta fel.

1992-ben tett még egy kísérletet és célba vette a Fox Kids székházát. A csatorna elnöke Margaret Loesch volt, aki korábban a Marvelnél Stan Leevel is együtt dolgozott, és a mester miatt ismerős volt neki a lassan tizenöt-húsz éve jegelt projekt. Loesch zöld utat adott a tervnek azzal a feltétellel, hogy Saban nem a Bio-Mant, hanem a Super Sentait viszi képernyőre, az amerikai igényeknek megfelelően.

Hatalmas munka vette kezdetét, amelybe bevonták a Sentai akkori jogtulajdonosát a Bandai-t is. Rettenetes mennyiségű nyersanyag állt rendelkezésre és ezért, valamint a költségcsökkentés miatt döntöttek úgy, hogy a produkcióhoz egy az egyben a Sentaihoz leforgatott anyagokat fogják felhasználni, kivéve azokat a jelenetsorokat amelyről japán díszletek vagy városi részek azonosíthatóak, valamint a fiatal harcosok civil ruhás és maszk nélküli jeleneteit az amerikai gárdával vették fel. A japánok duál szinkronban forgatták le a jeleneteket, így azok angol és japán nyelven is megvoltak. Az amerikai harcosok a japán mágus helyett egy földönkívüli mentort kaptak Zordon személyében, valamint több nevet és hátteret is megváltoztattak az amerikanizálás miatt.

A kalandok színhelye Angel Groove városa lett, amelyet minden jobb érzésű polgármester már rég katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítatott volna, a rengeteg óriásszörny, a hatalmas robotok és a random megjelenő démoni és földönkívüli katonák miatt. A várost gyakorlatilag minden részben visszazúzzák az őskorba, majd az utolsó csatát a romoktól messze, egy elhagyatott kőfejtőben vagy homokbucka tövében vívják meg, a túlélő tömeg nem kis örömére.

A csapat neve Power Rangers-re változott, a show pedig a The Mighty Morphin Power Rangers címet kapta. Az óriásrobotok zordok lettek, a design fő vonalat pedig a dinoszauruszok és a megazordok adták. A főellenségek terén voltak még markáns változások, és sok új, a Sentaiban nem látott kozmikus csirkefogót hoztak létre az amerikaiak, mint Lord Zedd, Divatox satöbbi. A sorozat 1993-ban került adásba a Fox Kids-zen, és orbitális nagy sikert aratott a fiatal közönség körében. A széria a hősök egy teljesen új generációját hozta el az amerikai gyerekeknek, amelyhez nagyban hozzájárult az, hogy a kiválasztott színészi gárda élvezte is amit csinál. Itt szeretném kiemelni Jason David Franket, aki a sorozatban a Zöld Rangert, vagyis Tommy Olivert alakítja. A karakter és a színész is olyan mély nyomott hagyott a popkultúrában, hogy alig van ember a bolygón, aki ha ismeri a sorozatot, ne őt tartaná a kedvencének. A karakter nemcsak a fő sorozatban, de számos más címben is központi figura lett. Róla amúgy egy hosszabb ismertetőt is tervezek, ha szeretnétek esetleg majd olvasni, bátran jelezzétek.

De nézzük az első, amerikai csapat felállását:
Jason, az első Vörös Ranger és a csapat első vezetője. Ő forgatja az Erőkardot, és a Tyrannosaurus Dinozordot valamint a Red Dragon Thunderzordot irányítja. Jason-t Austin St. John alakítja.

Trini, az első Sárga Ranger. Fegyverei az Erő Tőrök, és a Kardfogú Tigris Dinozord és a Griffin Thunderzord pilótája. Trinit Thuy Trang alakítja.

Zack az első Fekete Ranger és a csapat másodparancsnoka. Fegyvere az Erő csatabárdja, és ő irányítja a Mastodon Dinozordot és az Lion Thunderzordot. Zack-et Walter Emanuel Jones alakítja.

Kimberly az első Pink Ranger és az első Pink Ninja Ranger. Az Erő íjjat használja, és a Pterodactyl Dinozordot, a Firebird Thunderzordot és a Crane Ninjazordot irányítja. Kimberlyt Amy Jo Johnson alakítja.

Billy a Kék Ranger és a Kék Ninja Ranger; az eredeti csapat leghosszabb ideig szolgáló tagja lesz. Az Erő lándzsáját használja, és a Triceratops Dinozord, az Unicorn Thunderzord, a Wolf Ninjazord és a Blue Shogunzord pilótája, Billyt David Yost alakítja.

Tommy (szívem szotyolája) a Zöld Ranger; később a Fehér Ranger, a Fehér Ninja Ranger és a csapat második vezetője. A Sárkánytőrrel (mint Zöld Ranger) és a Saba karddal (Fehér Rangerként) hadonász, valamint a Sárkányzordot, a Fehér Tigriszordot, a Sólyom Ninjazordot és a Fehér Sógunzordot irányítja. Tommyt Jason David Frank alakítja.

Rock DeSantos a második Vörös Ranger, a Vörös Ninja Ranger és a csapat új másodparancsnoka. Pilótája a Red Dragon Thunderzordnak (Jason után), az Ape Ninjazordnak és a Red Shogunzordnak. Rockyt Steve Cardenas alakítja.

Aisha a második Sárga Ranger és a Sárga Ninja Ranger. Ő irányítja a Griffin Thunderzordot (Trini után), a Medve Ninjazordot és a Sárga Shogunzordot. Aisha-t Karan Ashley alakítja.

Adam a második Fekete Ranger és a Fekete Ninja Ranger. Ő irányítja az Oroszlán Thunderzordot (Zack után), a Frog Ninjazordot és a Fekete Shogunzordot. Ádámot Johnny Yong Bosch alakítja.

Katherine a második Pink Ranger és a második Pink Ninja Ranger. A Crane Ninjazordot (Kimberly után) és a Fehér Shogunzordot (Tommy-val) irányítja. Kat Katalin Sutherland alakítja.

Zordon, egy interdimenzionális lény, aki az időmetszés csapdájába esett, ő a Rangerek bölcs mentora, egyben hatalmukat is tőle kapták. Tízezer évvel ezelőtt Zordon vezette a harcot a gonosz erők, különösen Rita ellen. Végül képes volt börtönbe zárni a gonosz boszorkányt és csatlósait a Hold sötét oldalán. Egykor fizikai alakja volt, de most lebegő fejként jelenik meg egy energiacsőben.

A sorozat legnagyobb erőssége a marketingben rejlett. Ez volt az egyik első olyan élőszereplős széria ugyanis, ahol már a kezdet kezdetétől hatalmas gondot fordítottak a kapcsolt termékekre, játékfigurákra és képregényekre. A Power Rangers egy gagyi csoda, amely bár egyszerűnek és elnagyoltnak tűnik, mégis szívet melengetően szegez oda a képernyő elé még ma is, a videójátékok és a képregény szériák, amelyek közül nagyon tudom ajánlani a Shattering Grid címűt, csak még tovább mélyítik a legendát, amelyben egy csapat tini óriásrobotok pilótafülkejében zúzza szét az univerzum gaztevőit. Természetesen megemlíthetnénk a 2017-es mozifilmet is, de az megér egy külön cikket.

Én Ben voltam, a galéria betöltve vár, Go go Power Rangers!

2021-08-02 Általános, Power Rangers,