Cikkek

A skorpió lecsap

A Mortal Kombat világának egyik jellemzője, hogy könnyű megtalálni mindenkinek a kedvenc karakterét, akit aztán órák ezrein át is képes nyüstölni a játékteremben, vagy az otthoni fotel kényelmében, hogy harcosát a legmagasabb szintekre jutathassa el. Nekem tagadhatatlanul Scorpion a kedvencem, és arra gondoltam, rajongásomat megosztanám veletek is, egy kis (baromi hosszú) bemutató erejéig, erről a rejtélyes, sárga kámzsás alakról.

A skorpió lecsap

Hanzo Hasashi apja a Shirai Ryu nindzsaklán egyik orgyilkosa volt, aki mindent megtett, hogy a fiának ne kelljen olyan életet élnie, mint neki. Hogy ezt elérje, kifejezetten meg is tiltotta neki, hogy csatlakozzon a klánhoz. Hanzo azonban felnőtt és családot alapított, ám a hatvanas években Közép-Kínában nem volt könnyű a megélhetés, ezért Hanzo apja egykori tilalma ellenére nemsokára a Shirai Ryu soraiban találta magát, ahol vele született képességeinek hála hamar a klán legrangosabb harcosának kijáró név, a Scorpion birtokosa lett.

Egy nap Scorpion azt a feladatot kapta, hogy törjön be egy shaolin monostorba és lopjon el onnan egy térképet. A feladata teljesítése közben azonban összefutott egy rivális klán, a Lin Kuei első számú harcosával, Sub-Zeróval. A kialakult küzdelemben Scorpion maradt alul. Sub-Zero lefejezte, majd otthagyta.

Hanzo lelke az Árnybirodalomba szállt, ahol több klántársával is találkozott. Tőlük tudta meg, hogy a Shirai Ryu összes tagját és minden családtagjukat mind egy szálig lemészárolták, és hogy a Hasashi-család sem menekült meg ettől a sorstól. A harag ekkor eltorzította Hasahi lelkét és eggyé olvasztotta őt az addig csak kódnévként használt énjével, Scorpionnal. A szellem megfogadta, hogy bosszút áll a saját és családja gyilkosán, továbbá, hogy többé nem használja halandó nevét.

Nem kellett sokáig várnia, hogy újra találkozzon a gyilkosával, mert Sub-Zero nemsokára ugyanabba az árnybirodalmi börtönbe került, ahová őt is vetették az érkezése után. Megpróbálta megölni a nindzsát, de az ismét legyőzte, igaz, megölni már nem tudta, hisz halott volt. Sub-Zero nem sokkal később megszökött, Scorpion pedig képtelen volt üldözőbe venni őt. De a börtön egy másik lakója, a pokol egykori ura, Lucifer, alkut ajánlott neki, mely szerint ha Scorpion lemond az újjászületése jogáról, akkor a démon lehetővé teszi a számára, hogy bármikor elhagyhassa a poklot annak valamelyik átjáróján keresztül, hogy aztán egy átmeneti, halandó testben térjen vissza a birodalmakba: vagyis félig élővé, félig pedig holttá változtatta volna. Scorpion elfogadta az ajánlatot, mert már semmi más nem érdekelte, csak a bosszú, még ha ez azzal is járt, hogy egy örökkévalóságig a pokol egyik démonává vált.

Ám csak évekkel később nyílt alkalma elhagyni az Árnybirodalmat, amikor sor került az immár második döntő jelentőségű Halálos Viadalra a Földi Birodalom és a Külső Világ között. Scorpion a Föld oldalán benevezett a Tornára, és az Idősebb Istenek jóváhagyták a jelentkezését, de csak azzal a feltétellel, ha teljes mértékben betartja a szabályokat. Így Scorpion hiába került vissza a Földre - és később egy hajóra Sub-Zeróval -, nem tehetett semmit se a nindzsa ellen, egészen addig, amíg Shang Tsung szigetén, a Torna helyszínén egy hivatalos mérkőzés során össze nem kerültek. A párharcra egy távoli és elhagyatott küzdőtéren került sor, ahol Scorpion, kihasználva új teste természetfeletti képességeit, legyőzte és élve elégette Sub-Zerót. A győzelmének csakis Raiden volt a szemtanúja, de ez Scorpiont nem érdekelte. Miután végzett, önként visszatért a pokolba, hogy ott töltse el az idők végezetéig hátralévő idejét.

Pár hónappal később viszont meghívást kapott az előző Viadal egyik túlélőjeként a Külső Világban rendezett következő Tornára. A meghívóból Scorpion döbbenten értesült arról, hogy Sub-Zero is a földi harcosok sorában tartózkodik.

Mivel Scorpion a visszatérése óta nem találkozott ellensége szellemével, így elbizonytalanodott, hogy vajon tényleg jó embert ölt-e meg, és elment a Külső Világba, hogy megnézze magának ezt az új Sub-Zerót. A küzdelmek során nem találkoztak, de Scorpion a nindzsa több meccsét is végignézte, és habár egyszer sem látta ellenfele arcát, rájött, hogy az nem egyezik meg a gyilkosával, csak a kódnevük azonos. Az egyik küzdelem után Scorpion szó nélkül odament hát a nindzsához és lerántotta annak maszkját. Ekkor tudta meg, hogy a vele szemben álló harcos az őt megölő Sub-Zero öccse. Mivel Scorpion nemes jellemnek látta őt, megfogadta, hogy nem fog ártani neki, sőt, ha tudja, megvédi őt; majd visszatért az Árnybirodalomba.

Azonban nem maradt itt sokáig, mert amikor néhány héttel később Shao Kahn inváziót indított a Föld ellen és megölte annak majdnem minden lakóját, az Árnybirodalom átjárói megnyíltak a friss lelkek előtt, ám azokat mind Shao Kahn rabolta el, így Scorpionnak sikerült kiszöknie egy üresen álló portálon át. A túloldalon a kihalt Földön találta magát, ahol hamar megkereste őt Shao Kahn egyik osztaga, hogy a császár személyes kérését közvetítsék, melyben arra kérte a lidércet, csatlakozzon hozzá. Scorpionnak nem volt jobb dolga, elfogadta, ám amikor megtapasztalta, mit tervez valójában a Külső Világ császára, Kahn ellen fordult és az osztagaira támadt. A küzdelmének csak az vetett véget, amikor az uralkodót legyőzték és vissza kellett térnie minden alattvalójával együtt a saját birodalmába. Scorpion sem maradhatott tovább a Földön, visszament hát a Pokolba.

Öt évig maradt ezúttal az Árnybirodalomban, amikor egy nap megkereste őt egy nekromanta, Quan Chi, azzal a hírrel, hogy habár az ifjabbik Sub-Zero, akivel Scorpion egyszer már találkozott a Külső Világban, nem egyezett meg azzal a személlyel, aki megölte Scorpiont, de az ifjabb nindzsa is részt vett a Shirai Ryu lemészárlásában, sőt, a nekromanta szerint ő volt az, aki megölte Scorpion feleségét és fiát. Chi elkísérte őt Édeniába, hogy a lidérc szabadon felkutathassa az oda érkező Sub-Zerót, akire aztán a Shinnok által elfoglalt királyi palota alagsorában akadt rá. A dühös élőholt rátámadt Sub-Zeróra és le is győzte őt, ám mielőtt végezhetett volna a vérző és látszólag halálán lévő harcossal, megjelent Quan Chi, aki felfedte Scorpion előtt, hogy valójában ő volt az, aki egymaga kiirtotta a Shirai Ryut, és most Scorpion segítségével bosszút állhatott az előző Sub-Zero családján is. Ekkor az ereje segítségével meg akarta fosztani a lidércet a neki adományozott birodalomjáró képességétől, de annak sikerült megragadnia őt a varázslat befejezése előtt, így mindketten az Árnybirodalom ötödik síkjára kerültek.

Scorpion a pokol eme szegletében erősebb volt, mint bárhol másutt, míg Quan Chi mágikus ereje szinte azonnal a töredékére csökkent. Scorpion az elkövetkezendő éveket a nekromanta véget nem érő kínzásával töltötte. Annak azonban egy nap sikerült rávennie két démont, Drahmint és Molochot, hogy tartóztassák fel Scorpiont, ami elég időt hagyott Chinek, hogy elszökjön a Külső Világba. A két démon és Scorpion követték őt, de mind más-más helyre jutottak. Scorpionnak hetekbe telt, mire végül sikerült megtudnia, hol találhatja Quan Chit és eljutott a nekromanta és újdonsült társa, Shang Tsung erődjébe. Itt azonban a központi kamra alatt húzódó katakombák között újra összefutott a két démonnal. Scorpion a halandók világában nem volt olyan erős, mint az Árnybirodalomban, a démonok viszont jól tápláltak voltak, így hamar legyőzték őt, testét pedig a lélekfolyóba, egy, a Mennyekbe nyitott átjáróba vetették, ahol a lelkek áradata darabokra szaggatta Scorpiont.

A lélekár a Mennyek felé sodorta őt, oda azonban nem léphetett be, a Lélekfolyóból a pokolba jutni pedig képtelenség volt. Scorpion lelkének azonban valahova mennie kellett, így az Ürességben, az Idősebb Istenek lakhelyén találta magát, azok és a saját legnagyobb döbbenetére. Itt az Idősebb Istenek hamar ajánlatot tettek neki: mivel a halandók világának eseményei kezdtek számukra aggasztó fordulatokat venni, kellett nekik valaki, aki a nevükben megakadályozza a Kamidoguk, hat isteni ereklye összegyűjtését, illetve azok egyesítését. Az Idősebb Istenek felajánlották neki, hogy amennyiben teljesíti a kérésüket és megakadályozza bármilyen módon a Szent Fegyverek egyesülését, úgy teljesítik egyetlen kívánságát. Scorpion a klánja feltámasztását kérte tőlük. Azok beleegyeztek, majd adtak neki egy különleges páncélt, ami megnövelte Scorpion természetfeletti képességeit, illetve egy kardot, és elküldték őt a Nexusba, hogy szerezze meg a Kamidogukat. Itt Scorpion Shujinkóba botlott, egy földi emberbe, akivel egyszer már érintőlegesen összefutott pár hete az Árnybirodalomban.

Az öregember meglepte, mert sikerült legyőznie és egy átjárón keresztül kihajítania őt. Szerencsére a Külső Világba érkezett, ahol hamar értesült Onaga visszatéréséről, és a hírekből hamar leszűrte, hogy az ereklyék a Sárkánykirály kezébe jutottak. Mire azonban Scorpion rátalált Onaga táborára, a jelenlévők már Shujinko a Sárkánykirály felett aratott győzelmét ünnepelték. Itt értesült csak arról, hogy az öregembernek sikerült összetörnie a Kamidogukat. Mivel elvégezte a dolgát, Scorpion nem maradt tovább, visszament az Árnybirodalomba.

Ott azonban kellemetlen meglepetés várta: a klánja összes tagja hozzá hasonló félig élő, félig holt lidérccé változott. Az Idősebb Istenek így kívánták meghálálni neki a szolgálatait, mivel úgy gondolták, ha hozzá hasonlóvá teszik őket, akkor az örökkévalóságig együtt maradhatnak, és Scorpionnak nem kell végignéznie, amint a halandóként feltámasztott családtagjai idővel ismét meghalnak.

Scorpion azonban nem így gondolta ezt, és éktelen haragra gerjedt az Idősebb Istenek ellen. Amikor egy pokolbéli pletyka alapján megtudta, hogy lehetséges, hogy közeleg a világok vége, amit egy prófécia szerint csak Édeniában lehet megakadályoznia egy félistennek, Scorpion úgy döntött, mindent megtesz az Armageddon eljöveteléért, így legalább a klánja tagjai örök békére lelhetnek a végtelen ürességben. Fogta a lidérceket Édeniába vitte őket, hogy lesben álljanak a kráter közelében.

Beletelt némi időbe, míg felbukkant az a bizonyos félisten, Taven, akire Scorpion lidércei pihenés közben találtak rá. Tavennek sikerült végeznie nagy részük halandó alakjával, mire Scorpion is a helyszínre ért. A szellem megragadta a félistent és visszavitte őt a pokolba, abban reménykedvén, hogy ott ő lesz az erősebb és legyőzheti Tavent. Annak azonban sikerült fölébe kerekednie. Mire Scorpion magához tért, a félistennek nyoma sem volt, ráadásul Édeniába visszatérve a kráter mellett csak úgy hemzsegtek a Kiválasztott Harcosok, akik mind egy piramis teteje felé igyekeztek. Scorpion nem egészen értette, miről van szó, de szó nélkül belevetette magát a küzdelembe.

Amint Blaze lángja kihunyt, a helyén megjelent Scorpion egykori klánjának összes lemészárolt tagja, immár teljes egészében halandóként. Olyan sokan vannak, hogy beterítik az egész piramist. Scorpion az építmény tetejéhez közel megpillantja a feleségét és a fiát is, de nem örülhet sokáig a viszontlátásnak, mert Quan Chi hirtelen előugrik és magával rántja a fiút egy átjárón át. A haragos Scorpion arra utasítja a klántagjait, hogy széledjenek szét és kerítsék elő a nekromantát. Scorpion megfogadja, hogy addig nem nyugszik, amíg vissza nem szerzi a fiát és meg nem öli Quan Chit.

Mint minden popkultúrális karakter, úgy Scorpion alakja körül is hemzsegnek az érdekességek. Scorpion lángoló koponyáját egy Marvel-képregénykarakter, a Szellemlovas ihlette. A Nicholas Cage-féle Szellemlovas-film egyik jelenetében is megemlékeznek erről a tényről, amikor a főszereplő egy lánccal megragad egy helikoptert, miközben azt kiáltja, "Gyere csak ide!"

Mióta Sub-Zero megölte, Scorpion csak egyetlen életet vett el, mégpedig pont Sub-Zeroét. Ez azonban így sokáig nem került említésre, csak az, hogy Sub-Zero meghalt, és egyértelműen Scorpion volt a legkézenfekvőbb gyilkos. Végül a hivatalos MKII-képregényben megerősítették, hogy valóban Scorpion végzett Sub-Zeróval.

Az egyik legismertebb mozdulata kétségkívül a csáklyadobása. Ez a fegyver valójában egy kunai (nindzsa kés) egy kötél végére erősítve. A csáklyát ugyanakkor ábrázolták már egy szöges golyóként lánc végén, organikus, kígyóforma eszközként és Tetcu-Genként is, ami gyakorlatilag egy vékony drótra erősített kunai.

Scorpion kiáltásait a sikeres csáklyázás után („Get over here!” és “Come here!”) mind a játékokban, mind a filmekben maga Ed Boon szinkronizálta. Sajnálatos módon a korai részekben a házi konzolrendszerekre csak az egyik került fel memóriahiány miatt.

Bár a történet szerint Sub-Zero és Scorpion a leghalálosabb ellenségek, ironikus módon a korai játékokban ugyanaz a színész játszotta mindkettejüket.

Scorpion öltözéke a történet szerint azért hasonlít a Lin Kuei-nindzsákéra, mert Takeda, a Shirai Ryu alapítója, a Lin Kueiből való kiválása után szándékosan a régi egyenruha színmódósított verzióját tette meg új klánja formaruhájának. Ez a tény különösen irritálta a Lin Kuei-klánt, köztük Sub-Zerót is.

Dan Forden (a Midway vezető hangmérnöke) az oka az elhíresült „Toasty!” felkiáltásnak. Ez legelőször az MKII-ben tűnt fel, amikor Scorpionnak azt a kivégzését használta a játékos, amit bárhonnan végre lehetett hajtani (egyike a játék "harmadik kivégzéseinek"). Az MK4/Goldban, ahol először váltott a játék 3D-re, újra felhangzik a kiáltás, ezúttal „Toasty! 3D!”-ként, csak Dan magas hangja miatt nehezen lehet kivenni a szavakat. Forden másik, kevéssé ismert effektje az UMK3 Scorpion’s Lair pályáján hallható, ha a játékos a pályakivégzést használja. Ekkor Dan azt kiáltja, hogy „Crispy!”

A Mortal Kombat 4-ben a híres kivégzését speciális mozdulatként is lehetett harc közben használni. Ez azóta nem ismétlődött meg. A Deadly Alliance-ban egy alternatív kosztümben maszk nélkül szerepelt, de azóta harc közben egy játékban sem tűnt fel maszk nélkül.
Ha a pokolban tartózkodik, Scorpionnak sokkalta nagyobb az ereje, mint a Földön vagy bármely más birodalomban.

Kano szeme után Scorpionnal is kötődtek a készítők a Terminátor-filmekhez. Mikor a Shaolin Monksban a játékos belehajítja őt egy lávatengerbe, Scorpion kinyúl onnan és a kamerába mutatja a felnyújtott hüvelykujját, mielőtt végleg elmerülne.

Az amerikai Comedy Central Drawn Together c. műsorának második évadnyitó részében Scorpion is felbukkan. Csáklyájával megragadja az egyik szereplőt, Xandirt, egy „Get over here!” felkiáltással magához rántja, majd leszedi a fejét, ezután Xandir feltámadása után hallat egy „Ojvé!” kiáltást, és eltűnik.

A Deadly Alliance Krypt módjában a játékos találhat egy videót „Süssün-főzzünk Scorpionnal!” címmel, amiben a nindzsa látható, amint egy főzőcskés műsort reklámoz. Ez eredetileg az UMK3 egyik promóciós videója lett volna, de sose került nyilvánosság elé.

Scorpion kinézete sokat változott a játékok során. Az első részben embernek nézett ki, amíg le nem vette a maszkját. Az MKII-ben, MK4-ben, MK:DA-ban, MK:D-ben és MK:SM-ben már fehéren világító szemei vannak, míg az UMK3-ban és MKT-ben üres szemgödrei.

Scorpion eredete Jeff Rovin Mortal Kombat-regényében merőben különbözik a játékétól. Itt egy embert, Yong Parkot, Sub-Zero a családja előtt koncol fel. Miután lelke a Mennybe távozott, Yongnak egy félisten felajánlja a bosszú lehetőségét. Yong lelke ezután egyesült a fia, Tsui Park lelkével és testével, megalkotva a bosszúszomjas Scorpiont. A regény története természetesen nem hivatalos.

Scorpion a Shaolin Monksban mint pályafőnök jelenik meg. Bár játékélmény szempontjából ez az egyik legjobb harc a játékban, sokan kritizálják a története miatt, mely szerint Scorpion mindenféle ok nélkül támad Liu Kangre és Kung Laóra, gonosznak és őrültnek ábrázolva a nindzsát, pedig Scorpion hivatalosan semleges jellemű. Ugyanakkor a Shaolin Monks sztorija sosem volt megerősítve, hogy hivatalos történetszál lenne, inkább egy alternatív eseménysorozat bemutatásának szokás tekinteni.
Habár Scorpion az egyik legnépszerűbb karakter, akit általában afféle antihősként szokás kezelni, furamód szinte semmilyen hatással nem volt az események alakulására, és egészen a Deceptionig nem is foglalkozott a Föld és a különböző birodalmak sorsával.

Az első játékban távozott, amint megölte Sub-Zerót, a másodikban részt se vett a harcokban, a harmadikban csak Shao Kahn csatlósaival verekedett, a negyedikben befolyásolta egyedül érezhető mértékben az eseményeket, amikor magával ragadta Quan Chit és annak amulettjét az Árnybirodalomba. Az ötödik részben megint csak passzív szerepe volt, ráadásul hamar le is győzték, a hatodikban pedig mire tehetett volna valamit, vége lett a küzdelmeknek. Az első igazán komoly próbálkozása az események befolyásolására csak az Armageddonban történik, ám ott is hasztalanul.

Én Ben voltam, és köszönöm, hogy velem tartottatok. A galériában pedig a karakterhez köthető finomságok közül csemegézhettek majd.

2021-06-04 Általános, Mortal Kombat, Scorpion,