Cikkek

Xionart The Mandalorian bemutató

„Vele van az Erő, de a tehetség gyakorlás nélkül semmi.” – Luke Skywalker

Xionart The Mandalorian bemutató

Vajon mit érne Batman a Gotham-et fenyegető veszélyekkel szemben, ha nem készülne fel mindenre?

Vajon mi lett volna Son Goku-ból ha „nagyapja”, később Zseniális Teknős és oly sokan nem tanították volna?

Vajon Abby képes lett volna legyőzni a Patkánykirályt, ha nem képezte volna magát annyi éven keresztül?

És vajon mi lett volna 7-es Johnny-ból, ha nem szív magába annyi „inputot”?

A tudás halatom.

A történelemben és a popkultúrában is számtalan példát találhatunk ennek a bölcseletnek az igazolására.

Nem is kell nagyon visszamenni az időben, csupán 2019-be, hogy szembesüljünk ezzel az időtlen igazsággal. Abban az évben debütált az a remek amerikai tévésorozat, jobban mondva „streaming-sorozat”, amely a rajongóknak kedvezően a Csillagok Háborúja végtelen univerzumában játszódik.

A világuralomra törő Disney+-nak és khm… az ncore-nak köszönhetjük a korunk egyik legsikeresebb műsorát, a The Mandalorian-t, azaz a Mandalori-t.

A sorozat egy a Star Wars világába ágyazott spagetti-western, amiben megismerhetünk egy tehetséges, jól képzett és sokak számára szuperszexi fejvadászt, Din Djarin-t, aki nagyjából olyan szószátyár, mint a Witcher-ből ismert Geralt és legalább annyira jól is végzi a munkáját.

A titokzatos fejvadász története egy számunkra még ismeretlen bolygón kezdődött. Idejekorán egyedül maradt egy véres háborúnak köszönhetően, mely a szülei életébe került. Idilli gyermekkorát a szeparatista hadsereg változtatta rémálommá, mikor faluját lerohanták a harci droidok.

Bár szülei megpróbálták elrejteni az ifjú Djarin-t, önmagukat már nem tudták megmenteni és sajnos a gyermek rejtekhelye sem nyújtott igazi menedéket. Az egyik harcoló droid rálelt a fiúra, viszont mikor a gyermek szembenézett a halállal és elfogadta a sorsát, váratlan fordulat következett be.

Egy mandalori egység avatkozott be a droidok támadásába és bár sok volt az áldozat, a falu egy részét így is sikerült megvédeni. Az elárvult fiút magukhoz vették és úgy nevelték, mint egy maguk közül valót. Minden tudásukat és szakértelmüket átadták az ifjoncnak, ahogy szokásaikat és alapvető filozófiájukat is. Ennek köszönhető az is, hogy a karakter arcvonásait egészen az első évad végéig nem ismerhetjük meg.

A mandaloriaktól megörökölt hit és az irántuk érzett hála oldhatatlan tűzként ég a szívében, így az élete folyamán minden cselekedetére kihat és minden gondolatát átjárja.

Hogy törleszteni tudjon, mindent, még a legkínosabb munkákat is hajlandó elvállalni és jutalmából népét és a mandalori árvákat támogatja.

Az egyik ilyen kellemetlennek ígérkező munka mutatja meg igazán a valódi belső értékeit. Egy megbízás alkalmával egy 50 éves egyént kell leszállítani vagy kiiktatni. Mikor „elfogta” a célszemélyt, váratlan meglepetés érte. Nem számított rá, hogy az illető csupán egy gyermek. Történetük a gyermekkel az első pillanattól fogva összefonódik, mikor Djarin megvédi az IG-11-es droidtól, akinek a küldetése hasonló, mint a fejvadászé, annyi különbséggel, hogy holtan kellene leszállítania a célszemélyt.

Az első ránézésére haszontalan és tehetetlen kis poronty rövidesen bizonyítja rátermettségét és életrevalóságát, mikor puszta akaratával megakadályozza a sárszarvút, hogy letarolja Mando-t.

Ennél a jelenetnél szembesülhetünk vele, hogy a Baby Yoda az Erő birtokában van, viszont nincs benne elég gyakorlata, hiszen csak egy „csilliótonnás” rinocéroszt kellett megállítania és már ettől beadta a törölközőt.

Gyakorlatlansága és gyermeki lelke a sorozat több epizódjában is megmutatkozik és gyakran sodorja őket halálos veszedelmekbe.

A rajongók egyik kedvenc, bár vitatott epizódja a második évad elején található, amiben láthatjuk, hogy Mando mindenféle stopposokat is felvesz, ha eleget fizetnek. Ebben a részben szembesülhetünk vele, hogy Grogu falánksága nem ismer határokat és sem a józan ész és sem az erkölcs nem szab neki gátat, hiszen lelkifurdalás nélkül habzsolja be a „békanő” gyermekeit.

Azt is láthatjuk, hogy ez a fajta meggondolatlanság miatt uszítja magukra a halálos pókok hadát.

A két évad alatt sokat fejlődik a karakter személyisége, de végülis még mindig csak egy gyermekről beszélhetünk, aki atombombát kapott játszani. A második évad végén találkozhatunk egy régi jó ismerőssel, Luke Skywalker-rel, aki azért érkezik, hogy a sarokba szorított csapatot kimentse szorult helyzetéből és gondozásába vegye a még tanulatlan Erő-használót.

Érzelmes búcsút vesznek egymástól a főszereplők és Din Djarin megígéri Grogu-nak, hogy még találkozni fognak.

Kíváncsian várjuk, hogy az év végére beharangozott harmadik évad milyen történéseket hoz. :)

Sokan tervezik figura és szobor formába önteni a sorozat karaktereit, köztük az egyik úttörő egy custom stúdió, a Xionart volt.

A szobor 1/4-es méretarányban ábrázolja a főszereplőt a mandalori Fejvadászt és a gondozásába vett Baby Yoda-t. Az alkotásból mindössze 73 db készült, mely bár kevés, de így is egy viszonylag magas darabszámnak számít a stúdió berkein belül.

Méretei:

Magasság: 55 cm

Szélesség: 42 cm

Mélység: 43 cm

Súly: kb. 7 kg

Anyaga: műgyanta, műanyag

 

A szobor egyfajta diadalmas pozícióban örökítette meg a két hőst.

Din Djarin laza testtartása és a vállára vetett hosszúpuska árulkodik róla, hogy mennyire biztos a dolgában. Magabiztossága magyarázható a lábai előtt álló másik illető jelenlétével. A mindenre elszánt Grogu alig tűnik ki a sivatag homokjából, ereje mégis felülmúlja az egész dűnét.

A portrék tekintetében Mando viszi a pálmát, a mű filmhűen ábrázolja a Fejvadászt.

Apró extra, ami mégis hatalmas újítás, hogy Mando feje nem fix elem, hanem úgy alakították ki, hogy forgatható legyen, így könnyűszerrel állíthatjuk a kívánt irányba.

Szerény véleményem szerint, sajnos Grogu nem kapott akkora figyelmet, mint pártfogója. A festése kissé fakóra sikeredett, de ha elképzelem a sivatagi nap fényét, talán nem is tévedtek olyan nagyot a művészek.

A szobor két cserélhető elemmel rendelkezik, ezek a Fejvadász jobb „kézben helyezkednek el”. Az egyik egy plazmavető, a másik pedig a mandalori Sötét Szabja.

A szobor kidolgozása minden apró részletre kitér, köztük a már kissé foghíjas fegyverövekre vagy a beskar páncélon helyet foglaló sérülésekre és a sárszarvú-szimbólumra is.

A talapzata a veszedelmes és kalandokkal teli homoksivatag egy kiragadott részletét ábrázolja rendkívüli részletességgel.

A forgatható fej mellett külön plusz még, hogy Mando-t akár a kis Grogu nélkül is kiállíthatjuk, hiszen a karakter egy aprócska, rejtett mágnes segítségével csatlakozik a talapzathoz.

Külön megemlíteném még, hogy Grogu jelenléte a szobron, Hunter-nek köszönhető, mert a stúdió eredetileg csak a Fejvadászt akarta megörökíteni.

Hunter állhatatosságának köszönhető, hogy a kis tojásfaló helyet kapott a talapzaton.

A Xionart egyébként egy igen nagy Star Wars tematikájú sorozatot dobott már piacra, melyben helyet kaptak a filmekből ismert karakterek, de olyanok is, akik csak a videojátékokból lehetnek ismerősek, úgy, mint Traya, vagy Revan.

Ha többet szeretnétek megtudni a stúdió munkásságáról, vagy esetleg szeretnétek egy ehhez hasonló ereklyével gyarapítani gyűjteményeteket, keressetek minket bizalommal! :)

 

Cheryl és Hunter

2021-04-17 Termékbemutatók, Grogu, Mando, TheChild, TheMandalorian, Xionart,