Cikkek

Sideshow Penge vs Drakula dioráma bemutató

Ezen a héten egy olyan különleges személy kerül reflektorfénybe, aki, valamilyen okból kifolyólag különbözött a többiektől, jobban mondva inkább egy volt közülük.

Sideshow Penge vs Drakula dioráma bemutató

„Vámpír vagy lidérc, olyan holt személy, kit a Káosz támaszt fel újra. Első életét elveszítvén, a másodikkal a vámpír éjnek idején élhet. Hold fényénél lép sírjából elő, s egyedül sugarainak nyomában járhat; alvó leányokra avagy deli legényekre támad, kiknek, őket fel nem ébresztve, édes vérüket szíja ki.”

Újabb hét, újabb kiaknázatlan lehetőség.
Ezen a héten egy olyan különleges személy kerül reflektorfénybe, aki, valamilyen okból kifolyólag különbözött a többiektől, jobban mondva inkább egy volt közülük…

Sokan azt gondolják, hogy a vámpírok létező misztikus alakok. Vajon tényleg van alapja a hozzájuk köthető mítoszoknak?

Egy valami biztos, a létezésük évezredek óta része az emberek történelmének.

Már az ókori Egyiptomban is voltak vérivó istenek és istennők, akik embervéren éltek és emberáldozatot követeltek.
Azt, hogy hogy is nézhet ki egy vámpír istennő, azt a jelen kori alkotóművészek filmvászonra is festették, mégpedig a Kárhozottak királynője című film formájában.

Megszámlálhatatlan történet kering világszerte ezekről a különös lényekről. Számtalan könyv, képregény, film, sorozat, videójáték áll a rendelkezésünkre, ha eme tudásra éhezünk.

Egy valamiben azért biztos vagyok, a vámpírok napfényben tuti, hogy nem csillognak, mint egy disco gömb.
Különben létezésük már mindenki számára ismert és elfogadott lenne.

De akiről ma szólni fog cikkem, az képes fényes nappal úgy mászkálni a szabadban, hogy nem változik át egy járkáló gyémántkupaccá.

Ha a valóságban léteznének tökéletes vámpírok, akkor nagy valószínűséggel hasonló tulajdonságokkal és képességekkel bírnának, mint maga Penge.

Penge, a fényben járó, félig ember, félig vámpír lény, aki gyűlöli a vérszívókat és kedvtelésből mészárolja is őket. Anyját még terhessége alatt egy vámpír megharapta, ennek köszönheti azt a mindent felülmúló képességét, ami megkülönbözteti a többi lidérctől.
Roppant erős fizikumú és nagyon gyorsan gyógyulnak a sebei, viszont az emberekre jellemző halandóságot is megörökölte, így élete lassan lepereg, akár a homokórában a szemek.

De mielőtt ez bekövetkezne és a feledés homályába merülne, a Sideshow Collectibles még gondoskodott róla, hogy Pengét megörökítsék egy csodálatos dioráma formájában.

Az elkészült mű a Blade vs Drakula nevet viseli és egy harcjelenetet ábrázol, melyet a képregény ihletett. Nagyon ritka, mindössze 400 darabra limitálták. Különlegessége, egy kapcsoló segítségével fényt varázsolhatunk az éjszakába, vagyis az éjszaka lényeibe.

A dioráma összeépítése könnyen ment, minden tartozékának egyértelmű helye van, ez a feladat gyerekjáték volt.

A csomag tartalma között találhatunk kétfajta, fegyvert tartó, cserélhető jobb kezet, melyek közül az egyik egy hosszú szamuráj kardot fog, másik pedig – egy nem is tudom, mi akar az lenni – pisztolyt szorongat (vagy az már inkább puska?). Kaptunk még egy fegyvert is, melyet a talapzatra ledobva bárhova elhelyezhetjük.

Az alkotást, ha a legszebb formájában szeretnénk viszont látni, akkor célszerű félhomályban kiállítani.
Ugyanis ilyenkor láthatjuk megelevenedni a halálos jelenetet, a Drakulát szolgáló vámpírok izzó teste az ezüst kardnak és a lövedékeknek köszönhetően válik a tűz martalékává.

Drakula kidolgozása és testtartása mindent felülmúl. Habár a jelenet a mi korunkban zajlik, az ősöreg vámpír megjelenése középkori hatást kelt, hiszen tudjuk jól, hogy ezek az ezredéves rémségek nehezen képesek kibújni saját koruk béklyóiból.

Öltözéke már régen kiment a divatból, viszont ezt a kastélyában megbújó szörnyet az ilyen apróságok nem izgatják. A dioráma nagy része csak belőle áll, hatalmas szárnyai jócskán túlnyúlnak a talapzat szélein. Egyfajta clear resin anyagból készült a szárny, fény hatására úgy néz ki, mintha valamilyen „denevérszárny-hártya” lenne.

Penge arca nem mindenkinek ismerős, még én is rácsodálkoztam, hogy ki ez a fickó.
Ez betudható annak, hogy a Wesley Snipes által alakított karakter képe szinte belénk ivódott.

Ha arcára pillantunk, szinte érezzük azt a kellemetlen fojtogató érzést, amit átél Drakula lábának köszönhetően.
A fényben járónk egy nagyon látványos taktikai páncélba van beöltözve, nekem inkább tűnik valamiféle szado-mazo jelmeznek, mintsem igazi harcászati viseletnek.

Talapzata Drakula kastélyának egy kis részletét ábrázolja, lépcsőforduló mely rengeteg kis meglepetést tartogat. Ha nem tudunk eléggé betelni a látottakkal, amit kétlek, a talapzat oldala akár egy mesekönyv, végig egy kis történetet mutat be. És ez nem más, mint Drakula története.

A középkorban hadúrra jellemző karóba húzást ábrázoló képsorok után láthatjuk, ahogy hatalmas démonok és sárkányok tizedelik a jónépet.
A király várából pedig a hűséges lovagokkal az élen ellentámadást indított a király a kegyetlen szörnyek ellen. Persze nem jelentenek kihívást a karózó seregeinek.

Hogy mindezt még fokozzam, ha megfordítjuk a diorámát, hátul találhatjuk a világítás kapcsolóját és Drakula, alias Vlad Tepes saját címerét, melyen megtalálható a nevére utaló nagy V betű és sárkányok, melyek a Drakula névre utalnak. Ezutóbbi szabad fordításban azt jelenti, hogy a Sárkány vagy az Ördög Fia.

Azt kell mondanom, hogy hozzám a Penge-féle vámpírság sokkal közelebb áll, mint az utóbbi időben ránk ömlesztett mindenféle vérszívó maszlag. Sokkal szívesebben nézegetem ezt a diorámát a gyűjteményünkben, mint az Edward Cullen-féle kristálycsillárt.

 

Méretek:

  • magasság: 43 cm
  • szélesség: 41 cm
  • súly: 9 kg
  • anyaga: műgyanta

 

Értékelés:

  • Az alapvető konstrukció, azaz a mű részei mennyire illeszkednek egymáshoz, mennyire tartják magukat, mennyire stabil a kialakítás: 10/10 (zömök, stramm alkotás).
  • Általános dizájn, azaz a karakter testtartása, öltözéke, egyéb kiegészítői és maga az egész koncepció mennyire adja át a várt összhatást: 10/11 (magam előtt látom Drakula kastélyát és a Penge nyomában elporladó vámpírokat).
  • Végül, de nem utolsó sorban számomra a portré kidolgozottsága jelenti a szobor egyik fő sarokkövét: 10/7 (maga a portré szép, de én Wesley Snipes-hoz kötöm a Penge karakterét).
2020-03-14 Termékbemutatók, Blade, Drakula, Penge,