Cikkek

Rozsomák Japánba utazik – Adósság és Becsület

A héten Japán mániások vagyunk, gondolhatnátok egyből, hogy valamiféle mangával készülök, de rosszul hittétek. Egy olyan képregényt hoztam nektek, amiben a Rozsomák Japánba utazik!

Rozsomák Japánba utazik – Adósság és Becsület

Kon’nichiwa Ryoshi Dansei!/Sziasztok, Vadászok!

Gondolom fenti üdvözlésből egyből kitaláltátok, hogy perfekt vagyok japán nyelvből (persze, hogy nem). A héten Japán mániások vagyunk, gondolhatnátok egyből, hogy valamiféle mangával készülök, de rosszul hittétek. Egy olyan képregényt hoztam nektek, amiben a Rozsomák Japánba utazik! Melyik ez a képregény? Úgy van… az Adósság és Becsület.

Az Adósság és Becsület Magyarországon már több alkalommal kiadásra került, én most a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény 9. részében olvastam (Hachette, 2018). A képregény Chris Claremont és Frank Miller közös munkája 1982-ből. Ez Rozsomák első különálló kalandja, ami az X-mentől független. 4 részes minisorozat.

A történet elején Rozsomák az egyedülálló férfiak kalandos életét éli. Medvére vadászik puszta kézzel, majd egy kocsmai bunyó közepette kidobál pár embert az ablakon. Mindeközben azonban csak egy nőn jár az esze: Jasida Marikon. Akihez gyengéd érzelmek fűzik. Akárhányszor hívja, a nő nem veszi fel, ezért Logan bajt szimatol. Megérzései helyesek. A nő, akit szeret, távollétében hozzáment egy befolyásos japán üzletemberhez.

Teljesen egyértelmű, hogy mindezek csak okot szolgáltatnak Logannek arra, hogy Japánba utazzon, és szétrúgjon pár ninja-hátsót. Nem is szól nagyon többről ez a képregény, pedig az író arra törekedett, hogy látszólag legyen valami története.

Na szóval vissza a sztorihoz… Mariko az édesapja, Shingen, tartozásai fejében, csupán kötelességtudatból ment hozzá ahhoz a malacfejű milliárdoshoz, azonban Logant szereti. Loganben viszont az állati és emberi oldal állandóan küzd egymással, emiatt nem annyira illik bele egy csaknem 2000 éves múlttal bíró japán nemesi családba. Mariko édesapja eltángálja Logant, aki – megbecstelenítve saját magát ezzel – előrántja karmait, de így sem tudja az öreg szamurájt legyőzni. Ki is dobják az utcára.

Ezt követően pár erőltetett fordulat és kitérő után Logan rájön, hogy Mariko édesapja egy maffiavezér (no lám), aki végig felhasználta őt, hogy leszámoljon ősellenségeivel. Mert Logan ugye elég sok ninját lenyom, tényleg sokat, minden utcasarkon. Végül, megedződve megvakargatja Shingen gigáját az adamantium karmaival, és Marikoval boldogan élnek, míg meg nem halnak. (Spoiler: Habár a képregényben nem, de később Mariko egy merényletben meghal).

És ami miatt nem tetszett a képregény. Az NMK minden kötetében van rengeteg plusz info a karakterek születéséről, az íróról, rajzolóról, esetleges ajánlókról. Na de nézzétek meg az utolsó képet. Ez meg miféle ökörhugyozás? Nem találták a sorkizártat. Na, mindegy. Eddig ilyen oktondiság fel sem tűnt nekem, lehet más NMK részben is van ilyen ügyes munka?

Ami pedig a képregény történetét illeti. Nem vagyok egy Japán szakértő, de lerí, hogy Claremont bácsi sem, és japán klisékkel teletűzdelt felületes történetet kapunk. Persze, lehet én vagyok szőrszálhasogató, de a történet semmivel sem több, csak egy keleti díszletbe bujtatott öldöklés. Hol ninjákat ölünk halomra, hol egy egész kabukitársulatot. És miért kell Rozsomáknak mindegyik rész elején elmondania egy oldalas monológban, hogy milyen képességekkel rendelkezik? És felteszem a költői kérdést: Szerintetek lehet aggódni egy halhatatlan főszereplőért?

A rajzok középszerűek, hátterek egyáltalán nincsenek. Néhol próbálkozott Miller, de többségében egyszínű panelháttereket kapunk. És nézzétek Shingen bácsi fejét a két majdnem egymás utáni panelen. Nem elég, hogy az arcberendezése is tök más, ha nem lennének rajta a ragtapaszok, és nem lenne kopasz, fel sem lehetne ismerni. És egyébként a ragtapaszok is máshogy állnak a fején a két rajzon. A többiek sem kivételek. Mariko hol egy európai kinézetű gésa, máshol meg egy mongoloid kinézetű asszony.

Nem tudom ez az NMK milyen alapon került összeválogatásra, mert vannak kiváló képregények is benne (kb. a fele), de ez a középszerű vagdalkozás is sok kötetben felbukkan. Azért ezt jobban át kellett volna gondolni (sok mással egyetemben).

Ha már Japán, nektek van olyan képregényetek, amit jó szívvel ajánlotok nekem olvasásra? Várom a kommenteket.

Lentebb képek az NMK kötetből, és néhány kép Hunter bácsi féltett kincséről, a Rozsomák szoborról ninja hullahegyen.

Jimbo voltam.

Sziasztok!

2020-02-25 Képregény, Marvel, Rozsomák, Wolverine,