Cikkek

Remény a reménytelenségben

„A vírus nem más, mint egy nagyon sikeres homokszem a gépezetben. Kis fehérjébe csomagolt géndarab, amely leszakadt egyszer, össze-vissza sodródik a világban és ha véletlenül bekerül valaki más szervezetébe, azt átprogramozza arra, hogy őt sokszorosítsa. Egy genetikai hekker.”

Remény a reménytelenségben

A most bemutatásra kerülő történetben nem egy vírusé a főszerep, de legalább olyan alattomos és halálos dologról lesz szó. Ugyanis a The Last of Us világát egy mutáns gombafaj változtatta pokollá, ami úgy terjed, mint egy zombifertőzés. Megtelepedik az emberi szövetben, átváltoztatva az áldozatot egy agresszív, húsevő spórahordozóvá, aminek csak annyi a célja, hogy más egészséges szervezeteket harapással megfertőzve, szaporítsa a gombát. Ellenszer nincs, az emberiség nagyja pedig egész egyszerűen elpusztult.

A dolog pikantériája az, hogy ez a kórság nem egy légből kapott, pusztán a játék világához kreált „zombi nyavaja”. Nagyon is létező dologról van szó, szerencsére nem olyan nagy léptékekben persze, mint a The Last of us-ban. Ha egy, Cordyceps gomba megtámad egy gazdatestet, a gomba gombafonalai behatolnak a test szöveteibe, miközben a hengeres egy szálból, vagy elágazva akár több szálból bonyolultabb formában felépülő termőtest kifejlődik. A termőtest végén kifejlődik a feltehetően fertőző spórákat tartalmazó spóratok, amely felhasadása után nagy mennyiségű spórát juttat a levegőbe. Néhány Cordyceps faj képes a rovarok viselkedését befolyásolva megtelepedni azok testén, amíg az el nem pusztul. Ezzel biztosítja saját maga számára az élősködő a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat és a gombaspórák maximális terjesztését. De ennyit a biológia óráról.

A The Last of us című zseniális túlélő-horror kalandjáték immár 10 éve borzolja a játékosok idegrendszerét, de a 2011-ben bejelentett cím, amely azóta egy szintén remek folytatással és egy Pedro Pascal (Din Djarin/Mandalorian) nevével fémjelzett, hamarosan bemutatásra kerülő streaming sorozattal is megörvendeztette a rajongókat, mégsem az új fenyegetés, hanem az emberi érzelmek és a sokszínűen megalkotott karakterek miatt válhatott hatalmas sikerré.

A The Last of us tehát, amely ezt a rejtélyes élősködőt használja világégésének alapjául. De, mint mondtam, a játék legnagyobb erejét az izgalmas karakterek adják, különösen a két főszereplő, Joel és Ellie. Joel, egy egyedülálló apa, aki tizenkét éves lányával, Sarah-val Texasban él. A férfi születésnapjának másnapján mutálódott Cordyceps fertőzés tör ki az Egyesült Államokban, amely az emberi gazdatestet vad, vérszomjas gyilkossá változtatja. Amint Joel, az öccse, Tommy és Sarah a kezdeti káoszban menekülni próbálna a téboly elől, Sarah-t lelövi egy katona, és Joel kezei közt meghal az egyetlen gyermeke.

Húsz évet ugrik itt a történet, a civilizáció nagy részét a fertőzés elpusztította, a néhány megmaradt túlélő vagy erős hatósági karantén alatt tartott zónákban vagy önálló településeken, illetve nomád csoportokban él, folyamatos veszélyeknek kitéve. Joel egy bostoni karanténzónában él, ahol, barátjával, Tess-szel csempészként dolgoznak. Joel és Tess üldözőbe veszik Robertet, egy helyi gengsztert, hogy visszaszerezzék az ellopott fegyverkészletüket. Mielőtt megölnék, Robert elárulja, hogy az árut elcserélte a Fireflies nevű lázadó csoporttal, amely a karanténzónák irányítását végző hatóságok ellen harcol. Joel és Tess találkozik a Fireflies vezetőjével, Marlene-nel, aki a csillagokat is megígéri nekik, ha kicsempésznek egy tizenéves lányt, Ellie-t a Fireflies karanténzónán kívüli rejtekhelyére.

Joel, Tess és Ellie az éj leple alatt kiosonnak, és miután belebotlanak egy járőrcsapatba Ellie-ről kiderül, hogy ő is fertőzött. A teljes fertőzés két nap alatt alakít át egy élő szervezetet húsevő agyatlan lénnyé, azonban Ellie állítása szerint három hete fertőződött meg és az immunitása lehet az ellenszer kulcsa. A csapat a karanténzónából kiküzdve magát elér a megbeszélt pontra, azonban ott ráeszmélnek, hogy a rájuk váró embereket megölték. Tess elmondja, hogy a fertőzöttekkel való harcok során megharapták, majd úgy dönt, hogy feláldozza magát a közeledő katonákkal szemben, ezzel lehetőséget biztosítva a férfinak és a kislánynak a menekülésre.

Joel és Ellie az országot keresztül szelve nyugati irányba halad, az út során átmeneti szövetségeseket szerezve fertőzöttekkel és erőszakos banditákkal hemzsegő elhagyatott nagy- és kisvárosokon küzdik keresztül magukat. Ősszel a páros végül megtalálja a korábbi Fireflies tagot, Tommy-t Wyomingban, ahol egy vízerőmű közelében egy jól védett települést hozott létre. Joel Tommy gondjaira akarja bízni Ellie-t, de miután visszaverik banditákat és Ellie szembesíti Sarah-val végül úgy dönt, hogy a lánnyal marad. Tommy egy, a Kelet-Coloradói Egyetem területén elhelyezkedő Fireflies területre irányítja őket. A páros elhagyatottan talál rá a vidékre, de megtudják, hogy a Fireflies egy Salt Lake City-i kórházba tette át székhelyét. Távozásuk során újabb fegyveres banditák támadnak rájuk, Joel pedig súlyosan megsérül a menekülésük során.

Télen Ellie és Joel a hegyekben talál menedéket. Joel a halál szélén van, Ellie viseli gondját. Miután vadászat közben elejt egy nagy szarvast, Ellie találkozik Daviddel és James-szel, akik a húsért cserébe gyógyszert kínálnak a lánynak. Amíg James elmegy a gyógyszerekért Ellie-t és Davidet megtámadja egy horda fertőzött, de sikerül visszaverniük a támadást. Később David elárulja a lánynak, hogy a banditák, akiket Ellie és Joel megölt az egyetemnél a csapatához tartoztak, majd elengedi Ellie-t a gyógyszerrel.

David egy osztagot küld Ellie nyomába, arra kényszerítve őt, hogy a másnap reggel elcsalogass őket Joeltől, de elkapják őt. Ellie rájön, hogy David és az emberei kannibálok, majd megszökik miután felajánlották neki, hogy csatlakozzon hozzájuk, azonban David végül sarokba szorítja egy lángoló étteremben. Eközben Joelnek csillapodik a láza és Ellie hollétének felkutatására indul, megküzdve David bandájával az étterem felé vezető út során. Végül megtalálja Ellie-t, aki éppen önvédelemből brutálisan megöli Davidet, majd Joel megvigasztalja a lányt, mielőtt közösen elmenekülnek.

Tavasszal Joel és Ellie megérkeznek Salt Lake City-be. Az elárasztott autópálya alagutakon keresztül folytatják útjukat, azonban egy zúgó elmossa őket és Joel alig tudja megmenteni Ellie-t a fulladásos haláltól. Egy Fireflies őrjárat elfogja őket. Joel a kórházban ébred, ahol Marlene üdvözli őt. A nő elmondja neki, hogy Ellie-t előkészítették a műtétre, amely során kinyerik a fertőzés elleni vakcinát, azonban ehhez el kell távolítaniuk Ellie fertőzött agyát, megölve ezzel őt. Joel megszökik és átverekedi magát a műtőterembe, ahonnan magával cipeli az öntudatlan Ellie-t a kórház épületének mélygarázsába.

Itt összetalálkozik Marlene-nal, akit megöl, hogy megakadályozza, hogy a Fireflies üldözőbe vegye őket. A városból kivezető kocsiút során Ellie magához tér, majd Joel hazudik neki a történtekről, azt mondja, hogy a Fireflies már megpróbált ellenszert előállítani más immúnis jelöltekből, azonban ez nem sikerült, így feladták terveiket. A páros Tommy településének pereméhez érnek, ahol Ellie kifejezi túlélői bűntudatát, majd megkéri Joelt, hogy esküdje meg, hogy igazat mondott a szervezettel kapcsolatban, amit a férfi meg is tesz.

Ellie hajlandó lenne feláldozni magát másokért, és mivel Joel ezzel tisztában van, azt hazudja az autóban magához térő lánynak, hogy a Fireflies tagjai között is vannak immunis emberek, így ő sem különleges többé. Persze Ellie sem azért vágja rá Joel nyilvánvaló hazugságára, hogy „oké”, mert elhiszi, hanem azért, mert ha akadékoskodna sem változtatna semmin. Pedig tudja, hogy Joel nem mond igazat, ahogy mi is tudjuk, hogy a csoportnak esze ágában sem volt elengedni a lányt. Tudja, de már úgyis mindegy.

Nem mentjük meg a világot, mert a világ nem menthető meg. Csak emberek vagyunk, ahogy Joel és Ellie sem több elesett, gyenge, fáradt áldozatnál. Az életért való harcuk is csak ösztönös cselekvés, mindenki tudja, hogy előbb vagy utóbb, de ott hagyják a fogukat, mint ha csak a Walking Dead sorozat szereplőinek utolsó utáni elkeseredett görcsös kapaszkodását szemlélnénk egy zombiktól hemzsegő világban tett kísérletre a normális élet hazugságáért.

A történet végig e két szereplő körül forog, csak arra vehetünk mérget, amit ők látnak, hallanak, megtapasztalnak. A többi csak sejtés, valószínűség, remény és álom, amit természetesen annak rendje és módja szerint összetör a kegyetlen bizonyosság.

Ezen a ponton érdemes közelebbről szemügyre venni Joel karakterét. A játék prológusa kellő információt szolgáltat azzal kapcsolatban, hogy milyen volt Joel azelőtt, hogy a gomba megjelent volna. Egyedül nevelte kislányát, Sarah-t, késő estig dolgozott, és amikor éjszaka végre hazaért, nem volt már türelme apaként viselkedni. Ahogy a sztori is sejtetni vélte velünk már a játék elején is, Joel nem volt az „Év apukája” díj várományosa, sőt, valószínűleg csak nyűg volt neki a gyermeknevelés, így mikor Sarah meghalt, súlyos lelkiismeret-furdalás kezdte gyötörni.

Eltelt húsz év és nem tudott túllépni a veszteségein, Ellie-ben pedig Sarah-t látja, ezért is ellenséges vele a játék elején, és pont ez az oka annak, hogy végül hajlandó az egész emberiséget feláldozni a kislány életéért. Bizony, Joel nem hős. A hősök jól döntenek, a jó döntés pedig nehéz -- épp ezért bonyolult a hősök élete. Joel viszont a könnyebb utat választja, megóvva saját magát a lánya elvesztésekor érzett fájdalom megismétlődésétől.

Joel enged az önzés hatalmának és megmenti a lányt. Ellie pedig, látva Joel tekintetében, hogy ő az utolsó szalmaszál, ami megóvja a lelki roncs férfit az őrülettől, inkább elintézi a témát egy „okéval”, mert már úgyis mindegy, innen nincs visszaút.

A játék második része még több morális kérdést feszeget, és reméljük, hogy a sorozat képes lesz érzelmileg és történetében felnőni a játék cselekményeihez.

Én Ben voltam, és köszönöm szépen a figyelmeteket. A galériát természetesen most is igyekeztem nektek remek képekkel megpakolni. Sziasztok!

2021-11-07 Általános, Last of us,