Cikkek

Morbius az élő vámpír

„Vedd hát ezt a fogadalmat: Ha vért kell innom, legyen az a romlott vére – azoké, akik megérdemlik a halált. A bűnösök vére” - Morbius

Morbius az élő vámpír

Ezen a héten egy olyan dögvészt hoztam nektek, ami regenerálja a gazdatestet, és emberfeletti erőt kölcsönöz annak. A szóban forgó hordozó nem más mint Michael Morbius, aki elkeseredetten próbálta keresni haldokló testére a gyógyírt, de sajnos ebben az esetben maga a gyógyszer sokkal rosszabb, mint maga a betegség.

Eredetileg a Marvel a ’70-es években, Drakula karakterét akarta újra behozni, de az akkoriban nagyon szigorú alapelveken működő cenzúra nem tette lehetővé, hogy élő-halott figurákat, vámpírokat, vagy zombikat, oszló holtesteket megmutassanak a képregényekben. Ezért a rendszert kijátszva létre hozták Morbius az élő vámpír alakját.

Michael Morbius a görögországi Nafplio-on született és nőt fel. Édesapja korán elhagyta a családot, így anyukája nevelte fel, a kicsi Michaelt, aki egy ritka vérbetegséggel született, amire sajnos nem volt gyógymód. Betegsége miatt gyermekkorát a négy fal között töltötte, s bár teste gyenge, szellemileg szinte verhetetlen volt, könyvet könyv után olvasott, és tudás vágya határtalan volt. Az olvasás jelentette számára a kiutat a szenvedésből. Annak ellenére, hogy nem járt iskolába, még is szert tudott tenni két kincset érő barátra Emil Nikos és húga Elizabeth, akibe Michael később fülig szerelmes lesz, de a lány kosarat ad majd neki.

Telt múlt, az idő Morbius és barátja Nikos világ hírű Nobel díjas biokémikusokká váltak, és karöltve kerestek gyógyírt Michael betegségére. A kisérletek során vámpír denevérek DNS-ét felhasználva alkottak elixírt, amelyet elektrosokk alkalmazásával próbálták aktiválni. Az első kísérlet során maga Morbius doki volt a tesztalany.

A kísérlet nem várt eredményeket hozott Michael csodával határos módon nem csak meggyógyult, de ember feletti erőre is szert tett, de mindennek ára van, a vámpír DNS-nek köszönhetően elő vámpírrá vált, aki képes volt repülni, és egyúttal mérhetett vágyat érezni a vér után. A mutáció miatt bőre kifakult és írtózott a napfénytől, arca denevér szerűvé vált, nagy agyarai nőttek, amely láttán meghűlt a vér az erekben. Azokat akiket megharapott, ők maguk is élő vámpírrá váltak. Sajnálatos módon átkos természetének első áldozatává legjobb barátja Emil vált. Michael nem tudott uralkodni a vérszomján és végzett Emillel, Nikos halál híre hallatán Elizabeth bosszút esküdött Morbius ellen.

Az eset után a szörnyé változott Morbius, hajóra szállt és Amerikába utazott. Az út során lemészárolta a legénységet, mint anno Drakula a Demeter legénységét, ez a képregényes húzás, amolyan tisztelet adás a erdélyi nagyúrnak. Michael utolsó emberi morzsálja is elvész mikor végzett a legénységgel és be kellett látnia, hogy hiába gyógyult meg a gyerekkori betegségéből, ezzel az új ám kórsággal járó vérszomját, bármennyire is próbálja nem tudja kordában tartani, így hát úgy dönt, hogy végez magával.

A partszakaszon, ahol partot ért, volt egy szálloda, ahol végezni akart magával, de a sors ismét közbe szólt, ugyanis a szállodában Pókember is ott volt. Peter akkor tájt 6 karral rendelkezett egy gén módosulnák köszönhetően, és Parker azon dolgozott, hogy ismét csak két karja lehessen. A pókösztönnek köszönhetően Peter megérezte Morbius-t, mint potenciális veszél forrást és elindult, hogy végezzen a szörnnyel. Harcuk során Peternek sikerült Morbius-tól vért szereznie, amit doktor Connors-hoz vitt elemzésre. Connors-t lenyűgözte a ritka vérkép és rögvest kísérletezésbe kezdett, amelyből sikerült egy gén regeneráló szérumot előállítania, amivel sikerült Peter Parkert meggyógyítani, hogy ismét két karú hős lehessen. A Pókemberrel való találkozása után Morbius több hónapig bujkált.

Az élő vámpír átka! című történetben Morbius egy véletlen villámcsapás és Pókember vére által visszanyerte emberi alakját. Morbius ugyan elveszítette vámpírszerű kinézetét, de vendégszerepléseinek száma ennek ellenére sem csökkent. Visszaváltozása utáni első szereplése az Amazon sorozatában, a Savage She-Hulk 9. számában volt 1980 októberében. A történetből kiderült, hogy Morbius ugyan visszanyerte emberi kinézetét, és már nem volt szüksége vérre, hogy életben maradjon, mégis az erre való pszichológiai késztetése megmaradt, mellyel nap mint nap meg kellett küzdenie.

A Pókemberrel való harc után Los Angelesbe költözött, és az University of California neuroradiológiai tanszékén kapott kutatói állást, ahol fegyveres felügyelet mellett kereste végső gyógyulása kulcsát. Jennifer Walters, az Amazon barátja Morbiustól kért segítséget a nő vértesztjének az elemzéséhez, melyből kiderült, hogy az Amazon sejtjei végzetes sebességgel kezdenek elhalni. A nő állapota egyre romlott, mire Morbiusnak sikerült kifejlesztenie a szérumot, mely megmenthette az Amazon életét. A szérum azonban egyben Morbius visszamaradt vérszomjának is véget vethetett volna, így a férfi lelkiismerete és a gyógyulás iránti vágya között őrlődött, míg végül az utolsó pillanatban erőt vett magán és beadta az életmentő szert a haldokló nőnek.

Morbius megpróbáltatásai azonban nem értek véget, mivel kitudódott, hogy az Morbius azonos a sorozatgyilkos vérszívóval, és a feldühödött lakosság az egyetem előtt gyűlt össze. A 12. számban Morbius ügye bíróság elé került, ahol Jennifer Walters lett a védőügyvédje. Jennifernek végül sikerült meggyőznie az esküdteket, hogy Morbius nem volt ura tetteinek mikor hatalmába kerítette a vérszomj, így a tudóst csak öt év börtönbüntetésre ítélték. Ezt természetesen az áldozatok hozzátartozói nem akarták elfogadni és Jennifer is számos ellenséget szerzett magának amiért Morbiust védte.

Morbius már a vérivás iránti pszichológiai kényszerből is sikeresen kigyógyult. Egyike volt azoknak az orvosoknak akik megpróbálták megmenteni Susan Richards magzatát, de az orvosok és tudósok munkája ellenére Susan és Reed Richards végül elveszítették a gyermeket.

21 évvel első szereplése után Morbius saját képregényfüzetet kapott. Az 1992 szeptemberében megjelent első szám egyben a Rise of the Midnight Sons című crossover történet 3. része is volt, melyben a Szellemlovassal (Johnny Blaze) megalakította az Éjfél Fiai nevű csapatot, hogy szembe szálljanak „minden szörny anyjával”, a Lilith nevű démonnal. Morbius sorozata egyike volt azon horror-okkult füzeteknek, melyeket a crossover történet kapcsán indított a Marvel.

A Szellemlovas egy víziója nyomán próbálta megtalálni Morbiust. A keresésben Morbius régi szerelme, Martine is részt vett, aki már régóta egy orvos segítségével próbált gyógymódot találni férje állapotára. A Szellemlovasnak és Johnny Blaze-nek sikerült elfogniuk Morbiust és Martine orvos barátjához vinniük. Az orvos, dr. Langford azonban ahelyett, hogy meg akarta volna gyógyítani Morbiust meg akarta ölni az általa kifejlesztett szérummal. Amit azonban Langford sem sejtett, hogy rajta kívül Lilith is Morbius halálát kívánta, és a démon egyik szolgája mérgező vérét is belevegyítette az amúgy is halálos szerbe.

Mikor Langford beadta a szérumot Morbiusnak az ahelyett, hogy megölte volna további mutációkat idézett elő benne és Morbius ismét elmenekült. Miután Martine rájött, hogy Langford meg akarta gyilkolni férjét, Langford végzett a nővel. Nem sokkal ezután Morbius bosszúból szerelme haláláért megölte Langfordot. Mivel Morbius lelkiismeretét gyötörték az általa korábban kioltott életek, a Szellemlovas nem pusztította el őt, Morbius pedig megígérte, hogy ezután csak a bűnösök vérét fogja venni míg nem talál gyógymódot magának.

Az új sorozat történeteinek légköre és maga Morbius is jelentős változtatásokon esett át rögtön az első néhány számban. Morbius korábbi állandó öltözetét, azt a ruhát melyet még a végzetes kísérlet alatt hordott mely élő vámpírrá változtatta egy új, a gót szubkultúrát tükröző fekete bőr öltözetre cserélte. Morbius mindig máshol tűnt fel, menekülve üldözői és saját maga elől. Morbius főhadiszállását Manhattan East Village nevű városrészében, egy toronyház felső két emeletén rendezte be.

Morbius magánélete is több szerepet kapott. Pókember véréből, mely korábban egyszer már meggyógyította őt, kikísérletezett szérum és egy vértisztító dialízis kamra segítségével Morbius naponta néhány órára visszakapta emberi külsejét. Ennek köszönhetően orvosként Morgan Michaels néven munkát is vállalhatott a Szent Júdás Kórházban. Morbius alakjának érdekes kettőssége itt még élesebben vált láthatóvá; miközben a kórházban életeket mentett, az utcákon éjjelente embereket gyilkolt.

Morbius otthagyta otthonát és korábbi munkáját a Szent Júdás Kórházban és ismét az utcákon kezdett vadászni. Morbius tovább kereste a gyógymódot a betegségére és ebben egy specialista, dr. Andrea Janson segítségét kérte. Hamarosan kiderült azonban, hogy a nő a HYDRA nevű nemzetközi terrorszervezetnek dolgozik, akik saját céljaikra akarták felhasználni Morbiust.

Morbiusnak végül sikerült kiszabadulnia a HYDRA fogságából, ezután azonban a Vezér emberei fogták el, aki genetikai kísérletekkel élő fegyverré akarta változtatni őt. Morbiust Pókember szabadította ki és a vámpírvadász Penge. Morbius a Polgárháború után tűnt fel ismét. A szuperhősök sorait megosztó csata után, melynek következményeképpen az Amerikai kormány regisztrálásra kötelezte az álarcos igazságtevőket, Morbius a kormány szolgálatába állt és közreműködött a renegát Penge elfogásában.

A képregény rajongók számára a karakter ismerős lehet még a 1994-es Fox Kids-en futó Pókember rajzfilm sorozatból, amelyben azonnal közönség kedvenc lett, és ez alapozta meg, hogy kitörhessen a mellég szereplői státuszából és komolyabb történeteket is kaphasson.

Ennek köszönhető az is, hogy Jared Leto főszereplésével láthatjuk első mozis kalandját.

Én Arwen voltam köszönöm, hogy ismét velem tartottatok.

2021-11-10