Cikkek

Kölykök, akiktől Pennywise is betojna

"Filmünk szereplői kitalált alakok, a műsorban csúnya szavak hangzanak el, megtekintését semmilyen korosztálynak nem ajánljuk."

Kölykök, akiktől Pennywise is betojna

Ugye milyen ismerős ez a mondat?
Egy életre beleégett azoknak az agyába is akik csak néhány részt láttak minden idők legsikeresebb csúnyán beszélő animációs sorozatából.

A történet 1997-ben kezdődött amikor Trey Parker és Matt Stone által készített South Park Amerikában felkerült a Comedy Central műsorára.

A sorozatot két rövidfilm előzte meg, Jesus vs. Frosty 1992-ben és Jesus vs. Santa 1995-ben. A második rövidfilm már jobban hasonlított a későbbi, mindenki által megismert sorozatra és annak szereplőire. Erre már nagyobb költségvetésük is volt, mert a FOX 2000 dollárt fizetett nekik a 95-ös verzió elkészítésére.
Végül a Comedy Central kötött velük szerződést, és berendelte az első 6 epizódot, ezután már nem volt megállás, a mai napig tart az új részek gyártása.

A rajzfilmeket először papírból kivágott figurákkal, egy régi kamerával és stop motion technikával készítették. Azóta már számítógépes grafikát használnak, de a régi megjelenést meghagyták.
A South Park főleg négy alsó tagozatos általános iskolás fiúról szól, akik nem csak osztálytársak, de a legjobb barátok is.

Kyle, Stan, Eric és Kenny alkotják a sorozat gerincét, a fő csapatot. A szüleik a barátok, a tanárok, és gyakorlatilag az egész világ a szereplőgárdához tartozik, ahogy haladunk az időben és előre a részekkel.

Az elején még inkább a helyzetkomikum volt előtérben, de már akkor is fontos szerep jutott a hírességek kifigurázásának. Később már az Egyesült Államok, Kanada, Európa, a Közel-Kelet is górcső alá került. Az egész emberiséget érintő eseményekre, és társadalmi problémákra is reagáltak a készítők. Elnökök, pop-sztárok, metal zenekarok, és színészek sem úszták meg a görbe tükröt.

Én személy szerint 2000-ben kerültem közelebbi kapcsolatba a „ló.aszó p.csafej” kifejezéssel és társaival, amikor hazánkban is elérhetővé vált a South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan egészestés (81perc). Tátott szájjal néztük az egyik legjobb barátommal a lakásuk nappalijában, úgy hogy a szülei nem voltak otthon, sunyiban, nehogy úgy járjunk ahogy a főszereplők járnak a filmben. Pedig akkor még nem is ismertük a film tartalmát. (Nézzétek meg!) 

„Sajnos” akkor annyira megtetszett, hogy azóta is mindig várom az új epizódokat. Rászoktam.

Természetesen sok dolgot nem értettem a sorozat amerikai utalásaiból, mert olyan fiatalon még nem követtem a politikai és társadalmi eseményeket, de a kis csapat kalandozási mégis lekötöttek. Azért amikor egy-egy fontos jelenetet muszáj volt megérteni, utána néztem a hírekben, vagy ahol tudtam.

Egy idő után rájöttem, hogy a négy kisfiú olyan mint Én és a barátaim.
Mindig mennek a maguk feje után, és sosem hátrálnak meg semmitől. A szülők haragja vagy szeretete, a szobafogság vagy épp az engedélyek vitték előre a cselekményt és az, ahogy a környezetükkel vagy épp egymással bántak.

- Kyle Broflovski, a zsidó kisfiú akinek gazdag szülei viselkedése , valamint a családja vallása körül forog az élete.
- Stan Marsh aki a normális átlagos amerikai kisfiút személyesíti meg.
- Erik Cartman aki általában az egész sorozatban a negatív oldalt testesíti meg. Anyukája egyedül neveli. Ő ezernyi konfliktus és egyben kaland okozója is, aki egy személyben az új Hitler és „H”ennifer Lopez is.
- Kenny McCormick szegény családból származik aki folyamatosan kapucnit hord ami érthetetlenné teszi a beszédét. Egy ideig minden részben meghal, majd a következő részben újra él.

Stan és Kyle kapcsolata az alkotópáros Trey Parker és Matt Stone barátságát jeleníti meg, a két karaktert magukról mintázták.
South Parkban a coloradói kisvárosban soha nincs nyugalom, a tanárok, a polgármester, de még az iskola séf-bácsija is gyújtózsinór egy igazi bombához, ami felrobbanása után a négy barát sokszor káoszos történetekbe keveredik.

Cartman a saját útját járva sokszor szembe megy a többiek normalitásával, és emiatt többször kerülnek bajba, mint azt várnánk. Kalandjaik során bár egyre jobban összekovácsolódik a csapat, az alap személyiségbeli különbségek mindig megadják a forrást, hogy ne legyen unalmas a sorozat. Az utóbbi évadok már kevesebb epizódszámmal és egy adott téma körül forognak, és sokak szerint gyengültek az előzőekhez képest, a fő karakterek mégsem lettek egysíkúak, és mindig van mit kihozni belőlük.

Természetesen mint az életben a barátoknak, úgy Cartmanéknek is fontos a család és a testvériség, ami elválaszthatatlanná teszi őket. Együtt indulnak harcba a világot pusztító idegen erőkkel, vagy épp Amerikát támadó Japánokkal szemben. A fiúk mindig kabátban és nyakig felöltözve láthatóak, a sorozat nagy részében pedig tél van. Stanék szerint egyébként is télen történnek az érdekesebb dolgok.

Mindig akad egy-egy új karakter, egy-egy új családtag, vagy osztálytárs aki belép a kis kalandorok életébe, akikkel tovább bonyolódik az életük, de az alap mindig megmarad történjen bármi. Butters, Timmy, Jimmy, vagy akár Ike (Kyle örökbe fogadott öccse) is kihagyhatatlan, de nekem a személyes kedvencem Stan apja Randy Marsh.

A South Parkiak amikor egy közelgő veszéllyel találják magukat szemben, egy csapattá válva akár egy testvériség, képesek azt legyőzni. (Pl. Chinpokomon 3.évad 11.rész , Hulljon a férges hippije 9.évad 2.rész).
A végső és jó megoldást mégis mindig a főhőseink Kyle-ék adják meg.
Na jó… meg mostanában Randy a különkiadásokban.

A rajongók nagy örömére, az eddig több mint 300 epizódot megélt South Park szerződésit idén meghosszabbította a Comedy Central.
Így 2027 végéig, újabb hat évadot és 14 filmet készítenek.

Ha Te is úgy érzed, hogy vannak barátaid akik legalább olyanok neked mint Stan, Kyle, Cartman és Kenny egymásnak, ha Te is sokat lehetsz velük, vagy amikor mégis messze kerültök egymásától de akkor is számíthatsz rájuk, ha velük akár a világot is megváltoztatnád, akkor szerencsés embernek mondhatod magad. Mindig elfér egy kis baráti ugratás, egy-két csípős beszólás, egy kis izgalom egy ilyen kapcsolatban. A lényeg az őszinteség, és az egymás iránti hűség és ha kell az önfeláldozás.

A lényeg, a testvériség.

Nektek melyik a kedvenc epizódotok, és ki a kedvenc South Park karakteretek illetve meséljétek el ha van kedvetek, hogyan ismertétek meg a sorozatot, és milyen hatással volt rátok.

Köszönöm, hogy elolvastad a Testvériség témakörben írt cikkemet!

További kellemes vadászatot kíván nektek: Sóska

2021-10-23 Általános, South Park,