Cikkek

Iszamos Brekeke, avagy a béka aki méltó

„Ki megszerzi a pörölyt, ha méltó rá, megkapja Thor erejét is!” Mégha csak egy béka is...

Iszamos Brekeke, avagy a béka aki méltó

Hello, my Baby, hello, my Honey!
Hello, my ragtime gal!
Send me a kiss by wire
Baby, my hearts on fire
If you refuse me, Honey, you’ll lose me
Then you’ll be left alone
Oh Baby, telephone
And tell me I’m your own!

Egy rövidke részletet olvashattatok (a jobbak hallhatták is) az Egy Békás Este című 1955-ös animációs-zenés kisfilmből, mely az idősebb korosztály számára egészen biztosan jól ismert.

Hát nem imádnivaló ez a fantasztikus hanggal megáldott kis béka?!

Heti témánk főhőse szintén egy zöld színű kétéltű, bár olyan jó hangot, mint a fent említett társa sajnos nem ad ki, sőt egyáltalán nincs is hangja. Legalábbis emberi énekhangja.

De, hogy is kapcsolódik egy pörölyt forgató, köpenyes kecskebéka a „Horizonton túl”- hoz?!

Hát pontosan úgy, hogy Throg egy skandináv istenség erejével felruházott béka, aki mint kétlábú társa, Thor képes utazni a világok között a Bifröszt segítségével.

De mi is ez a Bifröszt?

Hogy megértsük, miről is van szó, egészen bele kell magunkat ásni ebbe az ősi mitológiába.
Azt beszélik, hogy kezdetben nem volt más csak, a véget nem érő feketeség és a káosz.
Mint minden világ teremtésekor, itt sem léteztek még virágzó mezők, élettel teli óceánok, megmunkálásra váró szántóföldek és csillagos égbolt sem.
Ebből a zűrzavarból született meg északon Niflheim, a fagyos köd országa, melynek kellős közepén a Hvergelmir - forrás eredt, amelyből tajtékzó folyamokként áradt a méreg.
Délen ugyanabban az időben Muspellheim kelt életre, mely nem volt más, mint maga a pusztító tűz vidéke.
Ahogy a tűz lassacskán megolvasztotta a jeget, a tátongó űr közepén alakot kezdett ölteni egy emberi forma lény, Ymir, az óriás.

Ymir volt az első és belőle született minden élő, ami a földet járja és minden, mi magát a világot alkotja, így a Déróriások és az Áz istenek is, köztük Odin is, az állítólagos Mindenek Atyja.

Odinék úgy érezték, a világból kiszorítják őket a Déróriások és egyre kevesebb tér jut nekik, ezért álmában kegyetlenül meggyilkolták Ymir-t és a véréből fakadt „özönvíz”- zel a többi óriást is halálra ítélték, kivéve Ymir unokáját és annak asszonyát, akik elmenekültek egy csónakon és megalapították az óriások újabb nemzetségét, de ez már egy másik történet.

Odin és testvérei új formába öntötték a világot Ymir testét felhasználva. Bár mindenhatónak vélték magukat és a teremtést saját művükként kezelték, a Mindenség tőlük függetlenül is végezte dolgát.

Az Áz istenek tudtán kívül növekedésnek indult Yggdrasil, a világ fa, melynek gyökerei és ágai oly messzire nyúlnak, hogy mind a kilenc világot összekötik, közülük azt a hetet is, melyek Odin-ék akaratán kívül jöttek létre.

A kilenc világok közé tartozik Niflheim, a holtak birodalma, ahol Héla uralkodik, Jottunheim, a jégóriások birodalma, Asgard, Thor és a többi isten otthona, Nidavellir, a törpök otthona, akik mindenféle csodás eszközöket, fegyvereket alkottak az isteneknek, Muspellheim adott otthont a tűzóriásoknak és végül Midgard-ról se feledkezzünk meg, hiszen ez a mi otthonunk.

A kilenc világ számtalan fajnak ad életet, melyek rendszerint Odin ellenségei voltak. Az örökké háborúzó isten csak a saját képére teremtett lényeket, az embereket volt képes eltűrni, de tőlük meg olthatatlan imádatot követelt.

Mivel a skandináv törzsek állandóan hadakoztak egymással a földért, az élelemért vagy kincsekért, így talán érthető, hogy egy hozzájuk hasonló harcos istent képzeltek el.
És mivel egy harcos a csatában eleshet, így az Áz istenek sem voltak halhatatlanok.
Ennél fogva számukra is létezett túlvilág, mely a csatában bizonyított hősiességük alapján sorolta őket vagy Hel-be vagy a Valhalla-ba, ahol vagy örök szégyen vagy örök dicsőség várt rájuk.

Ahogy a cikk elején említettem, Yggdrasil ágai között utazásra is van lehetőség.
A Bifröszt az a varázslatos szivárványhíd, mely átjárást biztosít az arra méltók számára a kilenc világ között, így az elvben érinthetetlen Asgard felé is.

A különböző népek mítoszvilága és folklórja a kezdetek óta mozgatja az emberek fantáziáját, így nem csoda, hogy a Marvel univerzumba is került istenség egyenesen Asgard-ból.
Bár a Marvel nagyon sokat finomított a néhol már-már vademberekhez hasonlatos istenségek történetén, mégis nagyon sok az átfedés az eredeti forrás, a skandináv mitológia és a képregények által ábrázolt verzió között.

Így születhetett meg többek között ez a nem mindennapi kis szuperhős, Throg is, aki méltó módon kiérdemelte, hogy használni tudja a Thor-tól kapott Mjölnir-t.

Egyébként nem ő az első állati karakter, aki valamilyen meglévő szuperhős gúnyáját ölti magára. Találkozhattunk már a Pókember – Irány a Pókverzum! - ban Peter Porker - rel, aki egy mesebeli malac Pókember, Mordály-jal a Galaxys Őrzői-ből és akár DeadPool kutyájával, Dogpool - lal is megismerkedhetünk közelebbről.

Throg nem volt ám mindig béka, emberi lényként látta meg a napvilágot és szüleitől a Simon Walterson nevet kapta.
Az élete erejében lévő fiatalember a Mississippi Állami Egyetem futballcsapatának kiemelkedő sztár játékosa volt egészen addig, amíg egy szerencsétlen sportsérülés derékba nem törte a karrierjét. Ami másoknak az életét örökre megpecsételné az Simon-nak csak egy új irányt adott, hiszen innentől kezdve életét felségének és jótékonysági munkájuknak áldozta.

De a sors ezen a téren sem volt hozzá kegyes, feleségét és születendő gyermekét tragikus módon elvesztette.
Ezekután mély depresszióba zuhant, majd a misztikumok és a jövendőmondók világa felé próbált nyitni, hogy még egyszer utoljára tudjon beszélni elvesztett feleségével.

A gyászoló férjnek sikerült felvennie a kapcsolatot egy különös boszorkánnyal, akinek segítségével kapcsolatban tudott lépni a szeretett asszonnyal és megismerhette a meg nem született gyermekét is.

Simon szerencsétlenségére nem tudta adósságát megfizetni a boszorkány felé, ezért az bosszúból békává változtatta őt.
Az újdonsült kétéltű New York város szívébe, a Central Park-ba vette be magát, hiszen azt a helyet látta a legjobbnak, hogy a megváltozott életében boldogulni tudjon.
Ott találkozott más békákkal is és csatlakozott a klánjukhoz.

Új külsőhöz új név is dukál, megkapta az „Iszamos Brekeke” nevet.
Innentől kezdve állandóan segítette Glugwort királyt, a békák királyát a patkányokkal szembeni háborúban.

Közben egy másik bátor béka is csatlakozott a harcokhoz, akivel együtt sikeresen megfordíthatták a harc állását.
Sajnos viszont hiába a bátorság és az önfeláldozás, Brekeke és a rejtélyes béka nem tudták megmenteni a királyt.
Viszont nagy nehézségek árán sikerült békét hozniuk a Central Park négylábú lakóinak.

A rejtélyes békáról később kiderült, hogy ő maga a Mennydörgés Istene, aki éppen drágalátos öccse, Loki egyik tréfájának áldozatává vált.
Mikor az átkot megtörték és visszatér volna Asgard-ra, a Mjölnir egy apró szilánkját hagyta hátra.
Ez a szilánk változott egy miniatűr, ezüstszínű Mjölnir-ré, mikor az őt kiérdemlő Brekeke fölemelte a „pörölyt”.
Ekkor ugyanis a Mindenség felruházta őt Thor hatalmával, hiszen bátorsága és tragikus életútja során kiérdemelte azt.

„Ki megszerzi a pörölyt, ha méltó rá, megkapja Thor erejét is!”

Ez a karakter később a Pet Avengers-ben fordul elő és később még a valódi bosszúállókkal is szembekerülnek ezek a szuper képességű kisállatok, mint Lockheed, Redwing vagy éppen Ms. Lion.


Bár a képregény nem a mindenki által ismert fősodor része, mégis sok új rajongót hozott anno a Marvel táborába, mert ez a meseszerű, elsősorban állatokkal foglalkozó történetszál olyanokat szólított meg, akiket előtte még nem sikerült.

Ennélfogva a karakter nagy rajongótáborra tett szert, így a szoborgyártók, például a Sideshow Collectibles figyelmét sem kerülhette el.
1500 darabszámra limitált, életnagyságú szobor formájában tárták a gyűjtők elé.

Méretei:
Magasság: 15 cm
Szélesség: 11 cm
Mélység: 17 cm
Súly: 0,91 kg
Anyaga: műgyanta, műanyag

Azt kell mondjam, hogy a Béka Thor karakterét nagyon eltalálták, szobor formájában meg egyszerűen zabálni való.
Iszonyatosan élethűen sikerült ábrázolni a kis békát.


Olyan színekben pompázik, mintha tényleg egy valódi élő állat ülne előttünk a faágon.
Az élénk zöld bőre és Thor páncéljának és köpenyének a színei pedig remekül hangsúlyozzák egymást.

Mindent összevetve nálam megütötte a cukiságmércét, de azért nem állnék neki csókolgatni, hátha visszaváltozik, tökéletesen mutat így is a vitrinben.

Cheryl

2021-06-18 Termékbemutatók, Marvel, Thor,