Cikkek

Ismerős idegen

Ismerős idegen

Sziasztok Vadászok!

 

Ma életetek legnagyobb kalandjára viszlek benneteket, hiszen ebben a közösségben azt hiszem nincs olyan ember, aki ne tudna azonosulni Clive-val és Graeme-mel. Ők aztán igazi nagybetűs KOCKÁK, ahogy mi itt szinte mind. 

 

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek az egyik legnagyobb vágya, hogy a san diego-i Comic Con után lakóautóval (olyan amerikaiasan) végig járja az USA-t, érintve a legnagyobb kocka Mekkákat a Vasquez Rocks-tól (itt elég sok Star Trek epizódot vettek fel) egészen az új-mexikói Roswellig (híresen UFO turizmusból élő város, ahol úgy hiszik, hogy 1947-ben lezuhant egy csészealj) .

 

Ezt az utat szeretné bejárni Clive és Graeme is, mikor egy autó eléjük vág és az árokba borul. A balesetben szétroncsolódott autó mellett épp tárcsázni készültek a 911-et, amikor egy mély és tekintélyt parancsoló hangra lettek figyelmesek: "Én ezt nem tenném!"

A brit turisták bár idegen fanatikusok, sőt Clive sci-fi író, nem számítottak egy igazi UFO-ra, pláne nem ilyen szabadszájúra, aki ráadásul egy nyelvet beszél velük.

 

Itt ketté oszlik az emberek reakciója, ahogy főhőseinké is. Clive elájult (és félreérthetetlen foltot ejtett a nadrágján), Graeme pedig kérdésekkel bombázta az idegent. (Én valószínűleg a kérdéseknél maradnék, persze csak miután tuti biztos, hogy nem ártó szándékú az idegen... Na jó, azért néhány fura levegővétel és illetlen szó is biztos elhagyná a számat.)

 

Mivel Paul épp menekülőben volt, igyekezett is tovább terelni a furcsa párost, mielőtt az FBI rájuk találna.

 

Az út során kiderült, hogy Paul egyáltalán nem veszélyes, mi több, elég szabadszellemű és nagyon emberi, bár tipikusan "kicsi szürke" megjelenésű lény. Fény derül arra is, hogy rengeteg popkulturális gyöngyszem szellemi atyja, ezt pedig a filmben elrejtett megannyi easter egg-gel is hangsúlyozta a főszereplő Simon Pegg és Nick Frost alkotó páros. (Erre később még visszatérünk ;) ) 

 

Paul és újdonsült barátai egy kempingben parkolnak le éjszakára, amit egy fél szemére vak, mélyen vallásos családból származó lány, Ruth és az apja vezetnek.

 

Ruth (Kristen Wiig) nem hisz az idegenek létezésében, sőt az evolúcióban sem. Amikor Paul mérgesen megmutatja magát, hogy ugyan, akkor őt mivel magyarázza, sokkos állapotban templomi énekek mantrázásával igyekszik ignorálni, amit látott. 

 

Mikor az űrlény meggyógyítja a szemét, alapjaiban megváltozik a lány gondolkodása. Mindent szeretne bepótolni, amit a neveltetése miatt eddig nem tehetett meg, ezért beszáll a buliba és együtt indulnak tovább, hogy megmentsék a fura kisembert az agyeltávolítástól és a kegyetlen kísérletektől. 

 

Többször összeakadnak az FBI ügynökeivel, de végül mindig sikerül elszelelniük, míg végül elérik Tara házát. Ő volt az a kislány, akinek a kutyáját 60 évvel korábban kilapította Paul zuhanó űrhajója. 

 

Itt rajtaütés áldozatai lesznek, a ház pedig felrobban. Paul ismét bajt hozott Tara-ra, pedig éppen kárpótolni szerette volna. 

Egyetlen esélyük, hogy elérjék a találkozó pontot, ahol az idegenek felveszik rég elveszett társukat. 

 

A pontos helyszínt azonnal felismerték, hiszen látták már a filmvásznon krumplipüréből megépítve is. (Harmadik típusú találkozások - 1977., rendezte Steven Spielberg) 

Paul és csapata időben elérik a helyszínt, de sajnos a "Nagy ember" is színre lép. 

Magyar szinkronnal ugyan nem biztos, hogy feltűnik, de amikor Tara (Blythe Danner) idős karaktere bemos a "Nagy ember"-nek (Sigourney Weaver), akkor egy Alien frázis hangzik el, mely szintén egy jó kis húsvéti tojás a kocka filmklasszikusokra. 

 

Kevesen értik ugyan, de a Pault üldöző FBI ügynök, (akiről kiderül, hogy valójában a barátja) Lorenzo Zoil neve valójában egy utalás egy 1992-es filmre, a Lorenzo's oil-ra. (Ez nem egy kultfilm, sőt nem is sci-fi, ezért sem figyeltek fel erre a részletre sokan.)

Valójában szerintem fel sem tűnt volna senkinek, ha a szereplők nem csodálkoznak rá a filmben. 

 

Itt még persze nincs vége a sornak. Jöjjön hát az összes többi húsvéti tojás, amire felfigyeltem:

 

Amikor Clive és Graeme a Comic Con-on vannak, a háttérben megjelenik egy képernyő, melyben egy régi, Vasquez Rocks-ban felvett Star Trek jelenetet láthatunk Kirk kapitánnyal, amint egy zöld idegennel harcol. 

 

Amikor Clive betér a kisvárosi képregényboltba, a háttérben egy mozit láthatunk, ahol Spielberg első filmjét, az 1971-es Duel-t, vagyis a Párbajt vetítik. 

Spielberg utalásokkal egyébként több jelenetben is találkozhatunk, például mikor Paul az 51-es körzetben ücsörögve telefonon ad neki tanácsot az ET-hez és persze ahogy már említettem, a találkozó helyszíne is a Harmadik típusú találkozásokban látható Ördögtorony, de erre a filmre utalnak még a tüzijáték csomagolásán szereplő névvel is. 

Ez a Harmadik típusú találkozások szál azért is érdekes, mert a filmben egyetlen alkalommal sem nevezték meg, csak azok vehették észre, akik már látták ezt a klasszikust. 

 

Ruth-ék kempingjében Paul elejt egy mondatot, miszerint az X-akták Mulder ügynöke az ő ötlete volt. 

Nem annyira kocka ugyan, de amikor Graeme lerajzolja Pault, egy beszólás erejéig előkerül a Titanic azon jelenete is, mikor Jack akt képet rajzol Rose-ról. Ez inkább James Cameronra hegyezhető ki. 

 

Ray bárjába lépve egy áthangszerelt Star Wars zene csendül fel. 

 

Amikor Paul elmondta Tara-nak, hogy vele tarthat az űrbe, az idős nő csak annyit mond, hogy nem hozott fogkefét, mire Paul: "Ahová megyünk, ott nincs szükség fogakra!" - ez egy Vissza a jövőbe utalás. 

 

És végül, de nem utolsó sorban:

Graeme tervezte Clive könyvének borítóját, mely egy három mellű idegen nőt ábrázol. Ezt a csajt a Total Recall-ban (Emlékmás, 1990., rendezte Paul Verhoeven) is láthatjuk. 

 

A fenti easter egg csokor csak egy része a filmben fellelhető rengeteg utalásnak. Ezennel megnyitom a komment szekciót, mondjátok el, ti mit találtatok még vagy, hogy melyik jelenet a kedvencetek! 

 

Üdv, 

Yumi

2021-11-04 Általános,