Cikkek

Hot Toys Predator Samurai bemutató

Köztudott, hogy a Predatorok különböző fegyverek használatára és különböző harci technikákra szakosodnak. Japán hetünk mostani szereplője is a saját útját követi, ami nem más, mint a bushido.

Hot Toys Predator Samurai bemutató

„Az élet ott van minden sóhajban, minden csésze teában, minden kioltott életben. Ezt látja meg a harcos.”

Kivéve persze egy igazi ragadozó, a Predator… mert az mindent is meglát. Kiváltképp, ha egy olyan példányról van szó, aki még a szamuráj kultúrában is jeleskedik.

Köztudott, hogy a Predatorok különböző fegyverek használatára és különböző harci technikákra szakosodnak. Japán hetünk mostani szereplője is a saját útját követi, ami nem más, mint a bushido. Magára öltötte hát nemes páncélját és kitanulta a gyilkolás mesterségét.

Vajon méltó rá, hogy leutánozhassa a nagy hatalmú, kardokkal bámulatosan jól bánó harcosokat, a szamurájokat? Azokat a tiszteletbeli embereket, akik bármikor készek voltak meghalni urukért a nemes cél érdekében.

A szamuráj egyszerre volt harcos, művész és filozófus… Mintha csak a ragadozókról beszélnénk, hiszen náluk jobban senki nem tudja művelni ily magas fokon a gyilkolást művészetét, mely maga a harc és a filozófia gyermeke. Példával szolgál, mikor lábánál fogva felköti ellenfelét és megnyúzza. Egyszerre elrettentő és figyelemfelkeltő. Egyszerre harcias és valahol mégis művészi.

Büszkén mutatom be Nektek gyűjteményünk egyik nem mindennapi, 1/6-os méretarányú darabját, melyet a Hot Toys-nak köszönhetünk. Kinézete nem szokványos, a 2004-es Alien vs Predator mozifilm után ihletet kaptak a művészek és alkottak valami különlegest. A figura hihetetlen részletességgel lett kidolgozva, mely 35 cm magas és 22 pontot artikulálható.

Most is, mint az összes többi Hot Toys-os terméknél megszokhattuk, rengeteg kiegészítőt kaptunk a csomagban. Találhatunk a dobozban egy átlátszó, meglehetősen stabil tartó állványt, amellyel a kívánt pózba rakhatjuk a főhősünket, viszont a talapzatnak köszönhetően csak egyféle módban tudjuk kiállítani kényelmesen. Kettő pont lett kialakítva, ahova a talpát helyezhetjük.

A Predator feje nagyon szépen lett kialakítva, most sem okozott csalódást a cég. Választhatunk, hogy sisakkal és maszkkal állítjuk ki, vagy csupaszon, nyitott vagy zárt agyarakkal. Sőt még azt is tudjuk variálni, hogy csukott vagy nyitott legyen a szája. A bőség zavarában hirtelen azt sem tudom, melyik lenne a legjobb.

A vállán lévő plazmavető is bármerre mozgatható a gömbcsuklónak köszönhetően, a pozitívum mellett a negatívuma is egyben, nem a legesztétikusabb a látvány.

Ruházata nagyon sokrétű, megtalálható rajta a páncélnak kialakított műanyag, különféle szövet alsóruházat és pántok, övek.

Jó szamurájhoz híven fel van ruházva egy csomó katanával és egy kissé felturbózott zambatoval. Kiállíthatjuk úgyis, hogy a kezébe kardot teszünk. Az egyik egy nagyon látványos, sav marta kard, mellyen éppen az Alien-t szeletelte fel. A másik egy valódi, fémből készült még ép példány. A kínos halált halt Idegent megszégyenítve a belső álkapcsánál fogva lógatja. Az ehhez hasonló trófeaként gyűjtött Alien részeket az övén viseli.

Számomra, ami a legjobban tetszik, azok az Alien belsőségek, tapintásra puha zselés cukorkára emlékeztetnek. Hm… nyami. ???? Az illatuk pedig a régi kínai műanyag játékokat idézi fel. Azok a régi szép idők.

A nem hétköznapi talapzatról is érdemes pár szót ejteni. Lábai közt hatalmas lila Alien tetem fekszik. Első ránézésre még csak ismerős sem lehet, hiszen ez verziója a harcos Idegennek csak a nagy művész Takayuki Takeya elméjéből született. Nem csak a színárnyalatában tér el az ismerőstől, hanem több légzőnyílással és tüskével rendelkezik a gerince mentén.

Összegzésképpen, nem vagyok egy nagy Predator fan, mindig is az Alien-eknek szurkoltam, de nem tudom szó nélkül hagyni, mennyire jól néz ki ez a koncepció. Tökéletes a kiegészítők anyagválasztásának változatossága is. Igazán sokrétű.

Megtalálható rajta szövet, fém és a műanyagok különböző keveréke. És nem utolsó sorban a szamuráj kultúra és a Ragadozók keverékével nem tudtak mellé lőni.

 

Méretek:

  • Magassága: 35 cm
  • Anyaga: műanyag, fém, textil

 

Értékelés:

  • Az alapvető konstrukció, azaz a mű részei mennyire illeszkednek egymáshoz, mennyire tartják magukat, mennyire stabil a kialakítás: 10/7 (alapvetően a figura megáll a saját lábán, ha egyszer sikerül végre maradásra bírnunk).
  • Általános dizájn, azaz a karakter testtartása, öltözéke, egyéb kiegészítői és maga az egész koncepció mennyire adja át a várt összhatást: 10/10 (a mű, mind Szamurájként mind Predator-ként megállja a helyét az utolsó porcikájáig).
  • Végül, de nem utolsó sorban számomra a portré kidolgozottsága jelenti a szobor egyik fő sarokkövét: 10/10 (a rengeteg kiegészítőnek és a fej variálhatóságának köszönhetően tökéletes).
2020-02-28 Termékbemutatók, Hot Toys, Predator,