Cikkek

Hot Toys Indiana Jones bemutató

- Na, mit gondolsz? - Egész jó. - Csak ennyi? Jóóóó? :O - Tényleg tetszett, de amikor azt ígérted, hogy ma elvesztem a szüzességem, nem gondoltam volna, hogy a Frigyláda Fosztogatóit akarod megmutatni. - Bocsánatot kérek, nagyon rosszul fogalmaztam, pontosabb lett volna: a bugyid is lecsúszik majd a kanapémon. Párbeszéd Amy és Sheldon között.

Hot Toys Indiana Jones bemutató

Még ha nem is mindenkinek csúszik le a bugyogója az Indiana Jones filmektől, azért világszerte megszámlálhatatlan rajongója van Steven Spielberg és James Mangold közös filmjének.

Legalábbis rengeteg volt, amíg szegény főhősünket álnokul be nem cserkészték és erőszakot nem követtek el rajta. De ne rohanjunk ennyire előre.

Az 1981-ben bemutatott Indiana Jones – Az elveszett frigyláda fosztogatói című mozifilm csak a kezdőlökése volt töméntelen mennyiségű kincsvadász témájú tartalomnak.

Ebben a témakörben kedvünkre válogathatunk a különféle variációk között.

Kicsi, nagy, fiatal, idős, mindenki megtalálja a maga kedvencét.

Nekem pl. megtörhetetlenül az „oridzsi” Tomb Raider – Lara Croft az igazi és egyetlen ereklyevadász. Nem is csoda, hiszen anno mikor még Ps1-en „tapostuk” a lemezeket, kitörölhetetlenül beleégett az élmény az elmémbe. Ennél fogva az újhullámos Croft sajnálatos módon az ellenkezőjét váltotta ki belőlem, elhatárolódtam a játéktól.

Ha már a videójátékoknál tartunk, akkor mindenképpen említésre méltó az Uncharted sorozat Nathan Drake-kel a főszerepben.

Filmek és sorozatok terén is rengeteg hasonló alkotásból válogathat a néző, hiszen volt nekünk Múmiánk, volt nekünk egy Relic Hunter-ünk és most nem a mi jó öreg Hunter-ünkre gondolok, hanem Tia Carrere-ra, aki éveken át fosztogatta az ereklyéket a tv-k képernyőin keresztül, a szórakoztatásunkra és még sorolhatnánk napestig, hányan és hányféleképpen kutattak ősi kincsek után az évek során…

Ahogy a korábban említett Tomb Raider számomra a gyerekkort eleveníti meg, úgy Indi is hasonló nosztalgiát ébreszt bennem.

A kalap és az ostor együttesen olyan védjegyévé váltak, hogy szinte bármely helyzetben őt juttatja az eszünkbe. A látszólag ügyetlen egyetemi professzor karaktere már az 1930-as évektől kezdve létezik, viszont megfilmesítéséig csak egy poros fiókban tengette az idejét. Talán jobb időben nem is porolhatták volna le a majd elfelejtett aktákat, mert keresve sem találhattak volna jobb főszereplőt Harrison Ford-nál.

Ahogy a filmben az összes hölgy hallgató szívét elrabolta az egyetemen, úgy a valóságban is sok nő epekedve nézte, ahogy veszélyesebbnél veszélyesebb bravúrokat hajt végre a katakombák, vagy az őserdők mélyén.

Persze ehhez sokban hozzátesz Ford sármja és karakteres, határozott jelleme.

A jó tulajdonságok mellett nem elhanyagolható, hogy szinte már nevetségesen retteg a kígyóktól, vagy a monogám kapcsolatoktól.

Természetesen az írók rendre szembesítik a karaktert félelmével és nem egyszer láthatjuk, hogy kígyók ezreivel kerül szembe, vagy épp elhagyott szeretők öntik nyakon egy pohár vízzel, esetleg kevernek le neki egy istenes maflást.

A sorozat nem szűkölködik az akciójelentekben és a már-már akrobatikus mutatványokban, melyek megvalósításában a kaszkadőrök mellett Ford-nak is nagy szerepe jutott.

Indiana Jones ezzel a lendülettel 4 részen keresztül kalauzol el bennünket a világ legeldugottabb és legrejtélyesebb helyeire, civilizált emberek által még nem járt ősi dzsungelekbe, a poros és ezeréves múlttal rendelkező kairói sivatagba, az egzotikus indiai Végzet Templomán keresztül egy misztikus földkörüli utazásra.

Utazásának célja minden esetben, hogy megszerezzen egy elveszett ereklyét, egy rég elfeledett kincset vagy egy kultikus tárgyat. És persze minden esetben a nyomában van az ellenségek végtelen sora, a nácik, a szovjetek, egy ősi istenség őrült hívei és persze a konkurens kincsvadászok.

A filmeket át- és átszővi a különböző kultúrák vallása és egyéb miszticizmusa. Hiszen megtalálja magát a Figyládát, a Szent Grált, melyből Krisztus ivott az utolsó vacsorán, de találkozik az utolsó élő keresztes lovaggal is és lerántja a leplet az Inkák rejtélyes isteneiről.

Itt meg is említeném azt a bizonyos erőszakot, amit a cikk elején felhoztam, amit sokak szerint Spielberg és Lucas követtek el a karakter, illetve a franchise ellen, mikor a 4. részben behozták a történetbe a földönkívülieket is.

Mai bemutatottam a Hot Toys DX05 Indiana Jones figurája, szintén több variációt tartogat egy témára.

A 30 cm magas, 1/6-os méretarányú Indi azonkívül, hogy egy nagyon elegáns, exkluzív csomagolásban érkezett hozzánk, rengeteg kiegészítőt tartalmaz és a kettőféle háttérnek köszönhetően tetszés szerint tudjuk különböző jelenetekbe beállítani a 30 ponton artikulálható főszereplőt.

A csomag tartalmazza az ikonikus ruházatot, a bőrkabátot, a kalapot és természetesen az ostort sem felejtették ki. Ezenfelül kapott még egy plusz szett öltözéket, ami tartalmaz egy krémszínű dishdasha-t, egy színben hasonló nadrágot és egy ghutra-t, aminek a fejre történő felillesztéséhez szükségünk lesz egy szemernyi kézügyességre is. Az utóbbit a kairói jelenteknél láthatjuk Indi-n, ahol megpróbálja álcázni magát az ásatáson dolgozók elől.

Apró kiegészítők közül is válogathatunk, a notesze, amely minden útjára elkíséri, az oldaltáskája, -amelyben az elrabolandó kincset helyezi biztonságba- , az aranybálványt, amit a perui dzsungelben kaparintott meg és persze azt a bizonyos homokzsákot is, amiről már mindenki tudja, hogy a jól elrejtett kőgolyó „indítókulcsa”.

Az aranybálványhoz tartozik még egy ősi oltár, mely tökéletes eszköze a mémekként is elhíresült jelenet leutánzásának.

Persze egy ilyen kalandhősnek, fegyverre is van szüksége, hogy megvédje magát a rossz emberektől, ezért kapott két pisztolyt, melyek egyikét elhelyezhetjük a hozzátartozó bőr fegyverövben.

A hosszú pálcáról és a csúcsdíszről se feledkezzünk meg, a film fontos mozzanatát illusztrálhatjuk vele és a korábban említett egyiptomi hátérrel. Ha jó időben és jó helyen használjuk, könnyen és egyszerűen rátalálhatunk a Frigyláda pontos lelőhelyére.

Indiana Jones mindig is ereklyék után kutatott s ezt annyira jól csinálta, hogy mostanra ő is egy valódi ereklyévé vált, még ha nem is emberi személye, de a Hot Toys által kiadott figura formájában bizonyosan. A stúdió méltó módon örökítette meg ebben az elegáns és minden igényt kielégítő kiadásban. Csak ajánlani tudom. :)

Cheryl

 

 

 

 

2021-05-01 Termékbemutatók, HotToys, IndianaJones,