Cikkek

Hollywood Collectibles Group Ollókezű Edward bemutató

Edward Scissorhands avagy Ollókezű Edward szobor bemutató, a Hollywood Collectibles Group jóvoltából.

Hollywood Collectibles Group Ollókezű Edward bemutató

„A tökéletlen tökéletesség…”

Engedjétek meg, hogy elmeséljek Nektek, egy kedves, de keserédes történetet.

Azt hiszem az egész az ollókkal kezdődött. Tudjátok, nagyon sokféle olló van a világon. Élt egyszer egy ember, akinek a keze helyén ollók voltak. Sok-sok évvel ezelőtt egy különös feltaláló, számtalan dolgot készített, végül alkotott egy embert. A belső szerveit is elkészítette, a szívét, az agyát, mindent. Vagyis hát, majdnem mindent…

Mert a feltaláló akkoriban már nagyon öreg volt, és meghalt, mielőtt az utolsó művet befejezte volna.
Magára maradt hát az ember tökéletlenül és teljesen árván. Neve is volt, úgy hívták Edward.

Ezzel a bájos fiúval előszőr 90’-ben találkozhattunk egy keserédes történetben melyet, az Óllókezű Edward című, komi-tragédiában mutatott be Tim Burton az ő kifacsart látásmódja alapján.

Ugye milyen hihetetlen, hogy pontosan 30 éves ez a film és még mindig milyen sokan rajonganak érte? Többek között én is.

Azok kedvéért, akik nem elégszenek meg a filmben látottakkal, a Hollywood Collectibles Group – rövidítve HCG – is piacra dobta 1/4-es kiállítási szobor formájában.

Összesen 1200 darabot kapott a nagyközönség, melyből 600 exclusive és 600 collector verzió látta meg a napvilágot.

Az exclusive csomag tartalmaz még egy miniatűr „jég” mellszobrot, mely Edward szülőatyját ábrázolja, magát a feltalálót. Sajnos most csak a mellszobor nélkül tudom bemutatni Nektek ezt az alkotást.

Első pillantásra inkább félelmetesnek tűnik Eddie mintsem kedvesnek, jószívűnek. Ez köszönhető borzalmas frizurájának, az arcán éktelenkedő számtalan sebhelynek, talpig fekete öltözékét díszítő kiegészítőknek mely ezer meg egy fém szegecs, kapocs, lánc.

Ránézésre rengeteg fém alkatrész található a szobron, viszont ez megtévesztő lehet, hiszen ezek a részek is műgyantából készültek csak a festésnek köszönhetően vetekszik a fém hatással.

És persze ami a leglátványosabb, nem lehet szó nélkül elmenni mellette, a kezei pontosabban az ollói.

Az ollós pasas ujjai hihetetlenül látványosak és kidolgozottak. Nem véletlenül ez a szobor leglátványosabb és egyben legsérülékenyebb pontja ennek köszönhetően az ujjak végét műanyagból alkották meg. A filmben látottakkal ellentétben itt szerencsére nem borotvaélesek a pengék.

A szobor portréját is sikerült valósághűen ábrázolni. Az Edward-ot alakító színész, Johnny Depp kínkeserves reményvesztett arckifejezését tökéletesen formába tudták önteni. El tudtam volna képzelni rajta még pár frissen vágott sebet melyből éppen az élénk piros vér serken ki.

Ami számomra kicsit negatívumként ért az az, hogy a hajánál egy-két tincsnek az illesztési pontjait nem tudták tökéletesen elrejteni.

A ruházatának a festése azonkívül, hogy magával ragadó, véletlenszerűen összeválogatott fényes és matt hatású anyagok váltakozása, mintha a feltalálója csak rongyokból varrta volna össze a kezeslábasát. Ami éppen a keze ügyébe akadt, azt aggatta rá.

Hatalmas fogaskerék talapzata árulkodik arról, hogy Edward valójában nem igazi ember, inkább mondanám valamilyen ember-kiborg szerzetnek. Körbe végig újabb fogaskerekek díszítik és látják el a tartóoszlopok feladatát is. Alkalomhoz illően a talapzatot fémszínűre festették.

Végszónak pedig csak annyit jegyeznék meg, hogy bár Tim Burton képi megoldásai néhol durván elborult elmére utalnak, mégis történelmet írt sajátos stílusával, és százezrek kedvence és példaképe lett világszerte.

 

Méretek:

  • Magasság: 60 cm
  • Hosszúság: 27cm
  • Súly: 4,4 kg
  • Anyaga: műgyanta és műagyag részek is találhatóak a szobron.

 

Értékelés:

  • Az alapvető konstrukció, azaz a mű részei mennyire illeszkednek egymáshoz, mennyire tartják magukat, mennyire stabil a kialakítás: 10/10 (egy földrengés sem tudna kárt tenni benne, annyira erősen tartják magukat az illesztési pontok).
  • Altalános dizájn, azaz a karakter testtartása, öltözéke, egyéb kiegészítői és maga az egész koncepció mennyire adja át a várt összhatást: 10/8 (azonkívül, hogy néhol a haj nem illeszkedik láthatatlanul, mindent rendben találtam).
  • Végül, de nem utolsó sorban számomra a portré kidolgozottsága jelenti a szobor egyik fő sarokkövét: 10/10 (ahogy korábban részleteztem 100%-os lett a portré).
2020-01-24 Termékbemutatók, Szobor,