Cikkek

Dredd bíró Cursed Earth Saga

A heti téma kétszeresen is ráillik a fenti képregényre. Egyszer ugye Dredd bíróra, másrészt meg Cal főbíróra, akit a Cursed Earth Saga könyvecske végén beharangoztak (Next Prog: Judge Caligula).

Dredd bíró Cursed Earth Saga

Ő is csak egy volt közülük, s lám, mit tett velük…

„Polgárok! A mai kis lázadásotok megbocsáthatatlan. Én vagyok a főbíró, velem nem dacoltok többé! Ebből adódóan, csak hogy megtanuljátok a leckét, úgy döntöttem, a város összes lakóját halálra ítélem. A kivégzés az 1-es szektorban kezdődik Aaron A. Aardvark-kal, és Zachary Zziiz-zel végződik. Utána a 2-es szektor és így tovább, és így tovább.

Kérem rendezett módon végrehajtani a dolgot. Jelentkezzenek az illetékes kivégző állomáson. Ne tolakodjanak, ne lármázzanak a sorokban. Esetleges csúszás esetére hozzanak magukkal egy könyvet. Ennyit akartam.”

(Cal főbíró beszéde Mega City 1. lakóihoz kivégzésük alkalmából, részlet a Day The Law Died című 2000AD-féle képregényből, fordította: Jimbo)

A heti téma kétszeresen is ráillik a fenti képregényre. Egyszer ugye Dredd bíróra, másrészt meg Cal főbíróra, akit a Cursed Earth Saga könyvecske végén beharangoztak (Next Prog: Judge Caligula). Dredd a képregény elején hazatér az átkozott földről és ünnepelt hőssé válik, viszont a jókedv csak egy napig tart. Dreddet bemocskolják, ugyanis egy Dredd képére alkotott robot meggyilkolt két embert. Dreddet gyorsan 20 év kényszermunkára ítélik egy idegen bolygón, viszont nyaralása igencsak rövidre sikeredik és hazatér, hogy leszámoljon ellenségeivel és tisztázza a nevét.

A Dredd robot csak a kezdet. Amint sikerül tisztáznia magát, megint kalamajkába keveredik, ugyanis Clarence Goodman főbíró késes merénylet áldozata lesz, viszont utolsó leheletével rávezeti Dreddet, hogy a helyettes főbíró, Cal emberei támadták meg (egy gombot leszakít az egyik bíró ruhájáról).

Így Cal főbíró veszi át a hatalmat, és úgy uralkodik, mint előtte soha senki. Megöleti Dreddet (úgy kb. háromszor), mert olyan szimatú és olyan tiszteletnek örvend a bírók között, amitől Cal szemében ritka veszélyesnek számít. Nos tehát, Dreddet lelöveti Cal, viszont egy életmentő kapszula segítségével rendbe hozzák a sérülését.

A sérült Dredd fogságba esik, csak hogy nyilvánosan kivégezzék árulásért. De Giant bíró (egy tanítványa) megmenti és kezdődik a lázadás Mega City 1-ben. Dredd mellé állnak a hadirokkant öreg bírók, akik az akadémián tanítanak, és ami még nagyobb erő, a közvélemény is.

Csak hogy értsétek, Cal főbíró tiszta őrült. Első intézkedései közé tartozik, hogy az aranyhalát helyettesévé nevezi ki (Judge Fish), és az egyik leghűbb bíróját besavanyítja egy hatalmas uborkásüvegbe, mert megkérdőjelezte épelméjűségét. Vagy a fenti idézet is jól példázza őrültségét, ami a lázadás után hangzik el, ugyanis Cal az egész várost halálra ítéli a felkelésért. Ugyanis a gonosz krokodilszerű idegen mutáns lények, a klegg zsoldosok kihúzzák a csávából.

Dredd végig háborúzza a képregényt. Fejbe lövik, majdnem leharapja a kezét a kleggek egyik mutáns vérgyíkja, majd fel is robbantják egyszer (vagyis lezuhan egy hídról pár kilométert, és úgy robban fel a szállító járműve). De ne aggódjatok, Dredd ezeket mind egy vállrándítással elintézi, és persze minden nehéz helyzetre valami frappáns beszólással reagál.

Kifejezetten tetszett az alsóvárosi lepukkant környezet, amikor Dreddék a mélybe zuhannak és a bírónak meg kell küzdenie Fergee-vel, aki a „King of the Smelly” (a régi Ohio folyót nevezték el „büdöskének”, gondolhatjátok, mennyi trutyi ömölhet oda). Fergee, aki iszonyat egyszerű lélek segít feljutni a mélyből a bíróknak, majd a Dreddhez fűződő hűsége és barátsága elismeréseként ő is bíróvá avanzsál.

Cal végül saját nagyságának áldozata lesz, Dredd barátja, Fergee (akit a lepukkant alsóváros mocskából visznek fel magukkal) önfeláldozóan magával rántja a mélybe, mielőtt az egész Mega City 1-et ideggázzal elöntő kapcsolót aktiválhatta volna.

Nagyon jó képregény a Day The Law Died. Ajánlom figyelmetekbe a képeket, amiket a képregényből fényképeztem ki. Külön kiemelném a bunyós „jelenetet”, amikor Dredd megveri Fergee-t. Szerintem Brian Bolland rajzai kiválóak, élők, dinamikusak. A történet pedig egy igazán hősies, bajtársi összefogásról szól, ahol a jók minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák a zsarnokot, aki egykoron egy volt közülük, hogy egy egész nemzedéket kiirtson.

Sosem felejtjük az elesetteket!

A képregény közvetlen előzményeként szolgáló Elátkozott Föld kritikámat az alábbi linken olvashatjátok:
https://tinyurl.hu/Q7tL/

És lehet, hogy egyszer meglepiként bemutatunk egy szexi Dredd szobrot is. Talán épp a képen láthatót.

Sziasztok!


Jimbo

2020-03-10 Képregény, Dredd, Képregény,