Cikkek

DC Collectibles Batman vs. Killer Croc bemutató

Heti témánk alapját a legendás szörnyek szolgáltatták, ennek köszönhetően most megragadom az alkalmat, hogy kivesézzek egy olyan históriát, amely a csatornában élő krokodilokról szól.

DC Collectibles Batman vs. Killer Croc bemutató

„Titokban éltek a föld mélyén, s létezésükről csak akkor lehetett hallani, ha egyikőjük épp elkapott egy föld alá merészkedő ártatlan embert…”

Akármerre sodor bennünket a szél az biztos, hogy számtalan városi legendával ismerkedhetünk meg.
Minden helynek meg van a maga különös története, mely csak arra vár, hogy bizonyítást nyerjen.

Heti témánk alapját a legendás szörnyek szolgáltatták, ennek köszönhetően most megragadom az alkalmat, hogy kivesézzek egy olyan históriát, amely a csatornában élő krokodilokról szól.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki ismeri már ezt a legendát, miszerint a város alatt, a végtelen csatornákban hatalmas méretű hófehér aligátorok lapulnak és lesben várják a lemerészkedő áldozatokat, függetlenül attól, hogy az patkány vagy ember.
A sztori eredete New York utcáira – vagyis utcái alá – vezethető vissza. Micsoda véletlen, hogy a Tini Ninja Teknőcök is a csatornából származnak és pont ebből a városból…

Na, szóval… adott New Yorkban egy család, melynek az elkényeztetett gyerekei aligátort szerettek volna, mert miért is ne?!
Tök átlagos dolog, hogy ilyet kérnek a kölykök, a kis kutya meg a kis cica biztos túl snassz volt.
Jó szülőkhöz méltón teljesítették is a kívánságot.
Csak éppen abba nem gondoltak bele, hogy ez a rendkívül veszélyes zöld hüllő elérheti a 6-8 métert is, sőt, feljegyeztek már 10 méteres példányokat is.
Ennél fogva egy épeszű ember sincs, aki egy ilyennel szeretné megosztani a lakóhelyét.
Így nem maradt más hátra, a „kis” házikedvencnek nem volt maradása.
De ahelyett, hogy leadták volna a legközelebbi állatkertben, egyszerűen csak lehúzták a wc-n.
A krokodil szépen eljutott a város alatti csatornahálózatba, végül elérte a kifejlett méretét és hasonló sorsú társaival egy kis kommunát alakított ki.
Sok-sok éven át növekedtek, míg hatalmas méretre nem tettek szert és napfény hiányában még fehérré is vált a bőrük a hatás kedvéért.
Hogy mit ettek?
Egyértelműen bogarakat, hiszen az Oroszlánkirály óta tudjuk, hogy pár rovar elfogyasztása bőven fedezi egy kifejlett hím oroszlán napi kalóriabevitelét is.
Miért lenne ez másképp egy aligátor esetében?

A viccet félretéve, az életszerűség kedvéért, bármelyik serdülőkorban lévő krokodil komoly dugulást okozna, ha lehúznánk az illemhelyiségben és nagy valószínűséggel a szakemberek pumpálnák ki a holtestét.
Arról már nem is beszélve, hogy a szennyvízcsatorna számtalan fertőzés, baktérium és vírus gyűjtőhelye, nem tartom valószínűnek, hogy a szerencsétlenül járt állat pár napnál tovább húzná odalent.

Amennyi lehetőség, annyi magyarázat lesz rá, míg világ a világ.
Azt, hogy igaz-e vagy sem a legenda, azt mindenki döntse el magában.

Mai témánk igazi főhőse Killer Croc, az ő története szorosan kapcsolódik ehhez a városi legendához.
Mint ahogy a nevéből is látszik, egy krokodilszerű emberről van szó, csak éppen nem New York-ból hanem annak a kifordított másából Gotham City-ből.

Killer Croc-nak hüllőkhöz hasonlóan pikkelyes bőr fedi a testét mely egyben a páncélja is, kisebb sérülések felfogására tökéletesen alkalmas.
Ezenkívül roppant hegyes fogai vannak melyek segítségével egy szempillantás alatt darabokra tépi áldozatát, sőt, ha ez még nem is lenne elég, hihetetlen fizikai erővel bír.

De sajnos ez még így is kevésnek bizonyul esküdt ellensége, Batman ellen.

A következő képeken láthatjátok, ahogyan Killer Croc és Batman csapnak össze egy mindent lehengerlő alkotás kíséretében.

Ezt a nagyon látványos diorámát a Dc Collectibles-nek köszönhetjük.
A most látott darab a széria második, sorszám nélküli kiadása. Az első kiadásból egyébként 1500 darab készült és kék-szürke színű Batman ruhája.

A dioráma összeépítése után realizálódik bennünk, mennyire dinamikus az alkotás. Minden apró részlete megelevenedik előttünk.

Színeiben komor, egyáltalán nem harsány, teljes egészében Gotham világát sugallja. Csupán Batman rikító-sárga fegyveröve tűnik ki elsőre, illetve a batarangok által megsebesített Killer Croc kiserkenő élénkpiros vére, ami szemet szúr. Amennyire visszafogott a színvilága, annál látványosabb.

A megszokott módon Batman megint egy uralkodó, fölényes pozícióban lett megalkotva.
Nem is csoda, hiszen Gotham egyetlen valamirevaló igazságosztójának tekintélyt kell parancsolnia, nem igaz?

Hatalmas éjfekete köpenye, mint valami szimbólum, azt a célt szolgálja, hogy eltakarja és megsemmisítse ellenfelét.

A Krokodil Ember, mint valami csatornapatkány alulról tör fel – akárcsak a forrásvíz – abban reménykedve, hogy most talán ő diadalmaskodik.
De én, mint laikus is bizton állíthatom, hogy veszíteni fog.

Teste nagyon szépen ki van dolgozva és nem csak az izmokra gondolok, hanem a festésére, a pikkelyeinek változatosságára és nem mellesleg a pofájának a részletessége is megnyerő.

Nálam mégis az apró részletek vitték a pálmát. Ilyen volt Batman batarangos lasszója, a slusszpoén az egészben az volt, hogy még külön rugóztatni is lehetett. Az éppen felszakadt csatornafedő, Gotham felirattal a közepén is nagyon ötletesre sikeredett.

Talapzata a város utcájának egy apró részlete, semmi extra nincs benne, mégis próbálták feldobni egy-egy koponyával és pár lerágott csonttal, nagy esély van rá, hogy emberi személytől származnak.

Már korábban említettem, hogy Batman-nel nem szimpatizálok, viszont Killer Croc miatt tudok egy plusz pontot adni ennek a diorámának.
Én a krokodilokkal vagyok, ha harcra kerül a sor.

 

Méretek:

  • Magasság: 42 cm
  • Súly: 6,5 kg
  • Anyaga: műgyanta

 

Értékelés:

  • Az alapvető konstrukció, azaz a mű részei mennyire illeszkednek egymáshoz, mennyire tartják magukat, mennyire stabil a kialakítás: 10/9 (minden rendben van a szoborral, nincs rajta kivetnivaló, azt az egy elvesztett pontot a lasszónak köszönheti, nagyon sérülékeny).
  • Általános dizájn, azaz a karakter testtartása, öltözéke, egyéb kiegészítői és maga az egész koncepció mennyire adja át a várt összhatást: 10/10 (nagyon lendületes az egész alkotás, unalmasnak egyáltalán nem mondható).
  • Végül, de nem utolsó sorban számomra a portré kidolgozottsága jelenti a szobor egyik fő sarokkövét: 10/10 (a képregényben látottakkal teljesen megegyező hatást tudtak elérni a művészek, erre egy rossz szavunk sem lehet).
2020-03-09 Termékbemutatók, Batman, DC, KillerCroc,