Cikkek

Az Univerzum védelmezői

Egy messzi-messzi galaxisban folyik a küzdelem a gonosz Skeletor és a felkelők között. A békéért küzdő csapat élén He-Man áll, aki a bátorságával és erejével képes szembeszállni a gonosszal. Azonban egy kozmikus kulcs bajba sodorja hősünket, illetve néhány társát, így végül a Föld is bekerül Skeletor látókörébe. Minden azon áll vagy bukik, hogy ki nyeri a harcot…

Az Univerzum védelmezői

Gyerekkorom a Pro7, Rtl és Sat1 nevű német csatornák bűvöletében telt, amelyekhez a szomszéd parabola antennájának és kábeleinek megkókványolásával jutottam hozzá. Ezek a csatornák csak úgy ontották magukból az imperialista nyugat rajzfilmcsodáit, köztük a mai cikk tárgyát képező tesztoszteron-titán, He-Man kalandjait is. Már maga a karakter neve kivágja a biztosítékot minden jobb érzésű asztmás kockánál, aki hozzám hasonlóan izmosra ülte a felsőtestét. Szerintem ennél macsósabb nevet akkor se kaphatott volna, ha He-Chucknorrisnak nevezik el.

Csak két cím; Star Wars és Conan. Ahhoz, hogy mélyebbre áshassunk kis csákányunkkal a Masters of the universe jelenség megértése kapcsán, egy fájdalmas tényt már az elején el kell fogadnunk. Az egész, a fent említett két nagyágyúból csent el annyi ötletet amennyit nem szégyellt, de tette mindezt igen nyomós okkal és szerencsére a mi örömünkre. 1976-ban a Mattel elnök-vezérigazgatója Ray Wagner meghozta egész élete leghülyébb döntését. Egy bizonyos George Lucas kalapozott ugyanis nála, aki 750.000 dollárért felkínálta neki valami Star Wars című film játékfiguráinak legyártási jogát. Wagner nem látott fantáziát a Csillagok Háborújában, Lucast pedig koszos, szakállas hippinek könyvelve el, ajtót mutatott neki. A Star Wars orbitális siker lett, a játékokból pedig milliós üzlet, Wagner pedig kétségbeesetten kiadta a parancsot, hogy valamiképpen helyrehozzák a fiaskót.

A Mattel a következő években szó szerint f@sta magából a színes-szagos figurákat, de a várt áttörés elmaradt.
Mark Taylor játéktervező ekkoriban már javában dolgozott a He-Man alapjainak számító kezdetleges játékvonalon, amelynek karakterei valahol a cro-magnoni ősember és a fejszés űrviking között helyezkedtek el. Egyik első karaktere Beast Man volt (a He-Man sztorik egyik alapvető nemezise), de a Mattel visszadobta a tervét és a vázlatait azzal, hogy a karakter túlságosan hasonlít Chewbaccára.

Ám ekkor jött a képbe a Mattel vezető játéktervezője, Roger Sweet, aki Taylor szkeccseit látva valami olyasmit gondolhatott, hogy „Szűz Mária édesanyám, aki a mennyben lakozol titokban! Hát ez az!”. Sweet ugyanis rájött, hogy a Star Wars felülmúlásának kulcsa, a hasonlóságban fog rejleni. Gyakorlatilag az összes olyan figurát, amit korábban kukáztak azért, mert hajazott valamelyik Star Wars karakterre, most visítva előbányászták, leporolták és megpuszikálták a homlokát, mondván jó lesz az majd az új franchiseban. Apropó franchise. Sem a figurák egy kontextusban való elhelyezéséről, sem egy esetleges köréjük épülő történetről nem igazán lehetett szó ebben a fázisban, de azt már tudták, hogy az egészet egy erős karakter köré kell majd felépíteniük, akinek látatlanban a He-Man nevet adták. Csak épp marhára nem tudták hogy is nézzen ki.

Aztán 1982-ben imáikat meghallotta Crom, az acél istene, ugyanis ekkor robbant be a mozikba Arnold Schwarzenegger főszereplésével a Conan. A Mattel tudta már, hogy ezt a vonalat kell tovább ütlegelni, és a Conan valamint a Star Wars keverékéből összeállt egy történet, amely brutális, lovagias, de mindezt az űrben és kardok mellett fejlett fegyverekkel. Minden készen állt tehát, de mielőtt rátérnék a karakterekre, annyit még megsúgok, hogy Lucas és az Universal Pictures (a Conan forgalmazója) sem hagyta annyiban a dolgot. A He-Man franchiseról ordított, hogy milyen elemeket vettek át innen-onnan ezért a felek perre mentek. A dolog végkifejlete az lett, hogy peren kívül megegyeztek, és a He-Man zöld utat kapott.

A Masters of the universe alapsztorija telitalálat. Amikor Skeletor és gonosz csatlósai Eterniát fenyegetik, feltűnik egy új hős, az univerzum leghatalmasabbja. He-Man, aki azért jött, hogy megóvja a békés bolygót. Amikor Adam herceg kezébe veszi a Varázslónőtől kapott fegyvert, az "erő kardját", s kimondja a "Segíts vének tanácsa! Velem van az erő!" mondatokat, azon nyomban a hatalmas Lovaggá (He-Man) alakul át. Szövetségeseivel, Páncélossal (Man-At-Arms), Teela-val, Faltörővel és más hősi harcosokkal együtt He-Man Eternia védelméért küzd, egy olyan helyért, ahol a varázslat és a tudomány összefog annak érdekében, hogy megteremtse a technológiai csoda és barbár mágia világát.

He-Man valódi énje Adam herceg, Eternia trónörököse, Randor király és a földi származású Marlena királynő fia. A Greyskull kastély ősi mágusa felruházza Adamet az univerzum leghatalmasabb fegyverével, az Erő pallosával, amelynek párját Skeletor, a gonosz hadúr (nem mellesleg Adam nagybátyja) birtokolja.

He-Man ősellenségeként Skeletor lenyűgöző gazfickó. Képzett harcos és a sötét mágia a kisujjában van. A gyerkőcök pedig zabálták a figurákat, a rengeteg, csodalatosan kidolgozott kiegészítőt, a hatalmas játékszetteket, a játékvonal megtámogatására kiadott képregény és rajzfilmsorozat pedig telitalálat volt. És persze az élőszereplős mozi sem váratott sokat magára.

Csak a 80-as években voltak képesek olyan filmeket készíteni, ahol nem röhögött fel senki, ha a főhős és néhány társa karddal harcolt, de az ellenfélnek lézerfegyverei voltak. A He-Man, a világ ura, vagyis a Masters of the Universe is pont ebbe a kategóriába tartozott. Emlékeim szerint bizony még hangalámondásos verziója is létezett Magyarországon, a narrátoros filmek hőskorában, amikor még a Terminátor is úgy futott idehaza, hogy a Végrehajtó. Nyilván akkoriban fogalmunk nem volt róla, hogy mi fán terem a Mattel, de nem is ez volt a lényeg. Odavoltunk a filmért és csak ez számított.

Egy messzi-messzi galaxisban folyik a küzdelem a gonosz Skeletor és a felkelők között. A békéért küzdő csapat élén He-Man áll, aki a bátorságával és erejével képes szembeszállni a gonosszal. Azonban egy kozmikus kulcs bajba sodorja hősünket, illetve néhány társát, így végül a Föld is bekerül Skeletor látókörébe. Minden azon áll vagy bukik, hogy ki nyeri a harcot…

Gary Goddard a He-Man filmjéhez ugyanazokat az elemeket használta fel, mint Lucas a Csillagok Háborújához, amivel valószínűleg azt akarta elérni, hogy ő is beállhasson abba a sorba, amibe Lucas és a többi nagyágyú is belépett a klasszikussá váló filmjeikkel. Azonban Goddard hiába használta fel Darth Vadert, a rohamosztagosokat, a végső Vader vs. Sidious jelenetet, valamint hiába elevenítette meg Dolph Lundgrennel a jó öreg Schwarzenegger-t, a filmje csupán másodvonalas, nosztalgiahatást elérő majmolássá vált az amerikai kritikusok szemében.

Erre ráadásul rátett még egy lapáttal az is, hogy óvodás szintű dialógusokkal tarkították a játékidőt, valamint a forgatókönyvnek hála szinte semmit nem tudtunk meg a címszereplőről, magáról He-Manről. Addig rendben is volt, hogy ő vezeti a felkelőket, meg ő a legerősebb harcos, de olyan szinten szorult a háttérbe a legtöbb jelenetben, hogy már-már azt lehetett hinni, hogy Lundgren csupán egy mellékszereplő ebben a történetben.

Frank Langella Skeletorként viszont zseniális. Egy interjúban említette meg, hogy amikor felajánlották neki a szerepet, azonnal nemet mondott. Viszont 14 éves fia odavolt Skeletorért, szaladgált körbe a házban és folyamatosan ordibálta az „By the power of Grayskull” mondatot. Emiatt döntött úgy, hogy leszerződik.

John Byrne képregény rajzoló árulta el, hogy a direktor megpróbálta elérni, hogy Jack Kirby is dolgozhasson a filmen. Örömmel bevállalta, rajzolt jó néhány vázlatot és megálmodott pár dizájnt, Metronból törpét csinált, a Főpapból Varázslónő lett.

Azonban a stúdiónak nem tartott igényt részvételére. Gary Goddard rendező a Johny Byrne s Next Man 26. számában írt arról, hogy valóban az volt a szándéka, hogy Kirby is kivegye a részét a filmből. Az ő művein nőtt fel és később találkozhatott vele, sok időt töltöttek együtt. Kirby magyarázatait Goddard remek tanóráknak nevezte, azonban a Warner nem engedte meg, hogy felkerüljön a stáblistára. A történetet pedig a Fantasztikus Négyes és a The New Gods képregények ihlették, illetve van benne egy csipetnyi Thor is. Ő egy mozgóképes képregényt akart, bár akkoriban eléggé nehéz volt az ilyesmit eladni a stúdióknak, akik úgy gondolták, hogy csak a gyerekeket érdekelhetik ezek az alkotások.

Miután Ed Pressman producer megnézte a vázlatokat és beszélt a rendezővel, úgy gondolta ideje találkozni Dolph Lundgrennel. Elmondása szerint az első pillanatban úgy vélte, hogy minden rendben lesz, de aztán Lundgren elkezdett beszélni, és megállt benne az ütő, valami szörnyű akcentusa volt. Próbálta elérni, hogy felkérjenek egy másik színészt, akivel az utómunkálatok alatt átszinkronizálták volna a hangját, de ebbe nem mentek bele. És Lundgren szerződésébe bekerült, hogy legalább háromszor megpróbálhatják helyesen felvenni vele a szövegét.

William Stout produkciós dizájner elmondása szerint a Mattel emberei ide-oda járkálták, rámutattak egy képre, hogy ebből nagyszerű játék lesz, aztán egy másikra böktek rá, hogy ebből még jobb játék lehet. De Stout megmondta nekik, hogy őt egy filmre kérték fel és nem arra, hogy megtervezze, hogy jövőre mik kerülnek ki a polcokra, ráadásul amit csinált, az bizony az övé. Ekkor a Mattel fenyegetőzni kezdett, legalább 8 alkalommal akarta megszakítani a munkájukat és el akarták érni, hogy aláírjanak egy szerződést, miszerint lemondanak az általuk megalkotott dolgok jogairól.

De ezen kívül eléggé szerettek volna spórolni a stúdiónál. Lett volna egy végső nagy csata, de egyszerűen nem engedték meg, hogy leforgassák. Már megvolt a terv, a koreográfia, a díszlet, csak éppen túl drága lett volna. Végül Goddard elérte, hogy Langellával és Lundgrennel felvegyenek ezt-azt, de azt is ott a helyszínen ötlötték ki, hogy mit rögzítsenek.

A Cannon úgy próbálta eladni a filmet a közönségnek, hogy a He-Man a 80-as évek Star Wars-sza. Habár a játékok és az egyéb termékek eléggé jól fogytak és az animációs sorozat is nézett volt, de a produkció eléggé gyengén kezdett. Első hétvégéjén (1987. augusztus 7-9.) 4,88 millió dollárt tudott összehozni. Ez az összeg a harmadik helyre volt elég a bevételi listán, első a Halálos rémületben volt 7,70 millióval, a második a Zsarulesen 5,17 millióval. Nem tudta megvetni a lábát, mélyrepülésbe kezdett és a 22 milliós alkotás 17,33 millióval távozott a mozikból. A kritikusok alaposan lehúzták. A Variety például Conan-Star Wars másolatnak és kegyetlenül unalmasnak nevezte. A Los Angeles Times szerint eléggé nagy baklövés volt és félkésznek hívta.

A Cannon eredetileg a Pókember filmet akarta megcsinálni, majd úgy döntöttek, hogy a pénzt kettéosztják a He-Man és a Superman 4 között. Majd a profitból szépen leforgatják a produkciót, de ezt bebukták. A stúdió persze profitot remélt és még folytatásban is gondolkodott, a végefőcím után volt egy jelenet, ahol látható, hogy Skeletor mégsem halt meg. A Masters of the Universe 2: Cyborg-ban, He-Man visszatér a Földre, hogy ismét leszámoljon vele. Skeletor sem tétlenkedett időközben, posztapokaliptikus világot teremtett a bolygóból. Ebben már benne lett Trap Jaw és She-Ra is. Lundgren helyett Laird Hamilton bújhatott volna a karakter bőrébe. Albert Pyun vezényelhetett volna a forgatáson. Azonban a jogok visszaszálltak a Mattelre, de Pyun nem hagyta veszni elképzelését, hiszen már a kosztümök is elkészültek, így inkább átírta a szkriptet és megszületett a Cyborg, Jean-Claude Van Damme főszereplésével.

Bárhogy is alakult a dolog, a He-Man franchise rengeteg boldog órát szerzett a magamfajta 80-as években felcseperedett kölyköknek, és a gyűjtök kiskamasz módjára rajonganak érte mind a mai napig.

Remélhetőleg nem szállt el véglegesen a remény, hogy egy nap méltó élőszereplős opusz is megörökíti Eternia világának hőseit, de addig is ajánlom figyelmetekbe az új animációs sorozatot, amely Kevin Smith felügyelete alatt készült. A Netflix sorozata már csak azért is érdekes, mert a Jay és Néma Bob duó csöndesebbik tagjának, vagyis Kevin Smith rendező és képregényírónak a műve finoman szólva sem a várt hatást hozta. Jelenleg ott tart a dolog, hogy az amerikai rajongók a vérét követelik és a Revelation alcímre keresztelt sorozatot emberiség elleni bűncselekménynek nyilvánítottak. Szerintem annyira nem lett gáz, de ezt ki-ki döntse el maga.

Én Ben voltam, és köszönöm, hogy velem tartottatok.

2021-07-30 Általános, He-Man, Masters of the universe,