Cikkek

A légy röpte

"Az igazság keresése a legfontosabb dolog az egész világon. És a legveszélyesebb is." 

A légy röpte

A héten itt a Relic Hunternél az úttörőkkel, a nagyot álmodókkal foglalkozunk. Én egy igen merész tudóst hoztam nektek, akinek sorsa nem igazán fordult jóra találmánya miatt.

 

Először is a tudós az a személy, aki a tudománnyal foglalkozik, rendszeresen kutat és bizonyítékot gyűjt illetve használ. Hipotézist állít fel és teszteli azt, azért, hogy tudást szerezzen és mindezt általában az emberiség javára teszi. 

 

Másodszor a teleportáció az anyag, energia vagy információ átvitele két térbeli pont között szinte rögtön. Ennek megvalósító eszköze a teleport, aminek működés közben a kiindulási ponton az anyag lebomlik, megszűnik létezni és a célzott helyen egy (viszonylag) tökéletes másolat képződik. Filozófikus kérdéseket vetnek fel ezek a tevékenységek, hiszen, ha egy embert sugároznak, akkor vele együtt a lélek is megy tovább, és ha igen, akkor mennyire torzulhat el? 

 

Történetünk egy különc tudósról szól, Seth Brundel-ről, aki megépített egy teleportációs eszközt. A gépből három darab készült, de csak kettő van összeköttetésben (eleinte). A hordó formájú gépezet képes egy tárgyat vagy élőlényt egyik helyről a másikra "szállítani", de eddig csak élettelen tárgyakkal működik. A gépnek Brundle a Tele-has nevet adta. Veronika Quaife újságírónő tudomást szerez a férfi munkásságáról és felkelti az érdeklődését. Nagy sikersztorit remél, így a férfival marad. 

 

Néhány igen sikertelen állat kísérlet után Brundle kezdi elveszíteni a hitét, eközben románc alakul ki közöttük. Mikor végre sikerül a nő hatására elérni célját és a szerves anyag gond nélküli átvitele megtörtént, Brundle saját magán teszteli le a gépét. Az átvitel sikerült, de akadt egy kis probléma, egy légy is a Tele-hasban volt. A program nem képes két külön élőlényt szétválasztani, így egybeolvasztotta őket. Ez eleinte nem tűnt fel senkinek, de egy idő után a férfi furcsa testi tulajdonságokat vett észre magán. Sokkal erősebb lett és szépen lassan leesnek a körmei, kihullik a foga és a haja és a viselkedése és a személyisége is megváltozik.

 

Kíváncsiságból megnézi, hogy mi is történhetett vele a teleportálás során. Közben a nő elhagyta, de még a gép kipróbálása utáni együtt létüknek eredménye sikeredett, terhes lett. Abortuszra készül, hiszen látta mi történt a férfival és retteg, hogy a gyermek is ilyen lenne. Brundle ezt nem engedi és elrabolja a nőt a klinikáról. Eleinte csak azt akarja, hogy Veronika tartsa meg a kicsit, de egyre jobban megtébolyul és inkább azt tervezi, hogy hármukat örökre eggyé olvasztja.

 

Teljesen nem lövöm le a poént, hiszen lehet akad, aki még nem látta a filmet, de annyit elárulok, hogy nem sikerült neki és van folytatása. ????

 

Jeff Goldblumnak ezzel a filmmel sikerült "betörnie" és a filmbeli végső maszkját 5 órán keresztül tartott felvenni. 

Voltak bizonyos kitörölt jelenetek is, mint amikor Seth keresztez egy páviánt és egy macskát, amit agyon ver egy vascsővel, majd felszalad a tetőre és a mellkasából kiszakad egy csáp.

A film Kurt Neumann 1958-as, A légy című alkotásának feldolgozása. A filmből opera is készült.

 

Öcsi voltam és remélem tetszett a cikkem és felcsigáztalak titeket, hogy megnézzétek David Cronenberg mesterművét.

2021-11-20 Általános, The Fly,