Sziasztok Vadászok!

A héten egy igazi finomságot mutatok be nektek, a Fumax Kiadónál most frissen megjelent Dredd bíró – Minden birodalom elbukik című képregényt (a 2000 AD sci-fi témájú magazin nyomán). Finomság, de mennyire, bár a címszereplő nem finomkodik akkor, ha a bűnöző elemek megbüntetéséről van szó. Kezdjünk is bele.

„- Ez az első kivégzése?
– Igen Uram!
– Majd megszokja!”

Örömmel fogadtam, amikor megtudtam, hogy itthon is megjelenik a Dredd bíró. Nem ismertem a képregényt, csak a filmeket láttam, és sokkal királyabb, mint ahogy azt eleinte elképzeltem.

A képregény elején kapunk egy két oldalas de kimerítő bevezetőt Kóbor Róbert Úr tollából, hogy milyen események vezettek el a most megjelent képregény történéseihez. „Szencségit”, volt egy atomháború, de utána még szellemek, vámpírok bóklásztak, és még most is bóklásznak mutkók a világban. Feltalálták a klónozást, miegymás. 😀 Tiszta buli az egész. Az emberiség óriás (többszázmilliós lakosú) városokban tömörült, az első ilyen volt Mega City 1 is, ahol Dredd szolgál és véd. A városokat nukleáris sivatag veszi körül (Átokföld), ahol nem annyira ajánlatos hosszabb ideig tartózkodni, a sugárzás miatt ugyanis a kinn élő emberek erőteljes mutáción estek át, és nem szeretik a hívatlan vendégeket (látható az egyik képen a négykarú útonálló lányka, aki egyszerre két palacsintát tudna betekerni).

A városokban olyan mértékben elhatalmasodik a bűnözés, hogy kénytelenek bevezetni a rögtönítélő bíróságot. A bírák egyszerre töltenek be rendőri, bírói, és ítéletvégrehajtói szerepet. Nyilvánvaló, hogy totalitárius rendszerről van szó, ahol egy súlyosabb bűncselekményért akár azonnali kivégzés dukál a bűnelkövetőnek. Dredd bíró egy korábbi főbíró klónja, aki már vagy 80 éves, de egy fiatalító kezelésnek hála még elég jól osztja az igazságot. Az egyik képen látható is, ahogy egy ronda punknak kiveri a fogát, de az is lélekemelő kép, ahol a bírók gumibottal verik le a lázadást. Nem egy humánus megoldás, de ettől még vannak cifrább dolgok is.

A történet bemelegítésként egy Koboldkirály elnevezésű bandavezér felkutatásával indul. Ezt követően viszont Dredd egy olyan összeesküvésbe keveredik, ami lehet meghaladja a hatáskörét. Innentől felpörögnek az események… van itt Mad Maxezés a sivatagban, durrogtatás, ketchup, láncfűrész, balta, nyílvessző és ezek alternatív felhasználási módjai. Kíméletes kihallgatási módszereket, a fair eljárás alapelveinek érvényesülését láthatjuk, és hogy 5 perc alatt születnek négyszeres életfogytiglani ítéletek. 😀 „Brazze”, ez nagyon kemény. Dredd persze kinyírhatatlan, ami jól áll neki, bár ellenségei szemében csak egy „kibrazott” szadista állat. Nekem szimpi a csávó.

A könyv nagyon fordulatos és olvasmányos, a rajzok nagyon megadják az alaphangulatát, és szépen elhelyeznek a Dredd világában. Vannak lélegzetelállító egész oldalas panelek, amiken tényleg sokáig elidőztem, annyira menők voltak. A robbanások, akciójelenetek is nagyon jól néznek ki.

A Fumax Kiadó megint egy gyönyörű és igényes képregényt adott ki a kezei közül, ahogyan azt megszokhattuk már tőle. Szép, nagy alapú, keménytáblás képregény, borítógrafikákkal és plusz tartalmakkal.

Jó szívvel ajánlom ezt is.

-Jimbo-

Képgaléria

Szerző: Jimbo
Dátum:
Kategóriák: Képregény

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

További olvasnivalókpreloader